Jaké jsou druhy kávy
Nejoblíbenější druhy kávy
I když máte jeden oblíbený druh kávy a nehodláte testovat jiné typy, velmi vám pomůže znát jejich názvy. Velkou část těchto káv pravděpodobně zvládnete připravit pomocí svého kávovaru a velkou část můžete připravovat ve své nové kavárně.
Espresso
Espresso je základ, který ve své kavárně musí mít každý. Espresso je nálev připravený z jemně mletých kávových zrn ve speciálním espresso kávovaru. U této kávy jsou typické výrazná chuť, vůně a barva. Je to 30 ml kávy extrahované cca 20-30 sekund pod tlakem 90 barů.
Ristretto
Připravuje se připravuje v espresso kávovaru, ale s použitím dvojnásobného množství vody než na espresso. Díky tomuto způsobu přípravy má nálev intenzivní, ale dosti nakyslou chuť. Podává se v 20 ml šálcích.
Lungo
Je to v podstatě espresso dolité horkou vodou v poměru 1:1.
Americano
Je podobné jako Lungo, jen je dolito horkou vodou v poměru 1:5 a ve správné kavárně vám donesou espresso i horkou vodu zvlášť.
Au Lait
Neboli káva s mlékem, která může být připravená i z filtrované kávy. Nejčastěji se připravuje v poměru 1:1.
Macchiato
Naopak – jeho základem je espresso, které přidáváme do horkého mléka. Prvně se nalije napěněné mléko a na to se opatrně nalívá espresso, pak vzniknou tři ozdobné vrstvy.
Caffé Latte
Tato káva má objem 250 ml a má velký objem mléčné pěny. Vysoké sklenice na kávu latte se nejlépe hodí k dlouhé lžíci, která umožňuje smíchat všechny ingredience ve sklenici.Capuccino
Capuccino má objem 150 – 180 ml a existuje v mnoha variantách. Má velmi příjemnou sametovou chuť a oproti caffé latte jen malé množství pěny.
Mocha
Je varianta caffé latte s čokoládou. Je obohacena čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem.
Flat White
Je to dvojité espresso doplněné cca 1 cm mléka a mléčné pěny. Povrch lze ozdobit skořicí či kakaem.
Publikováno: 24. 01. 2023
Kategorie: Káva pro kavárnu