Jak poznat kvalitní kávu

Bez ranní kávy si mnoho z lidí nedokáže představit den. Zachraňuje nás po probdělé noci nebo při mnohahodinové práci. Je příjemný prvek společenských setkání a doplněk mnoha sladkostí. Pro většinu zákazníků je dobrá káva prostě chutná káva, ale rok od roku jejich spotřebitelské povědomí roste a vyhledávají nejen dobrou kávu, ale začínají dbát na kvalitu zrn, politiku a tradice firem, způsob pražení, popř. zemi původu kávy.

Vzhled kávových zrn a vůně

Hodně se můžete naučit i ze samotných zrnek. Kvalitní zrna mají pravidelný tvar a jsou rovnoměrně pražená. Pozor byste si měli dát i na míru pražení. Pokud jsou zrna silně pražená, což má za následek téměř černou barvu, nemusí to být pro kávu dobré znamení. Velmi silné pražení je způsob, jak skrýt vady kávy. Vysoce kvalitní káva je velmi aromatická. Jak jsme uvedli výše, po otevření obalu by káva měla naplnit místnost vůní. Pokud zrna tuto vlastnost nemají, měli bychom jim dát podnět k zamyšlení.

Chuť a aroma

Důležitým kritériem, které by mělo být rozhodující, je chuť a vůně uvařené kávy. Dobrá káva je ta, která má především bohatou chuť. Dobrým znamením je, když se chuť rozvine v ústech a zanechá zajímavou pachuť. Nežádoucí je však plochá a rychle přecházející chuť nebo naopak taková, která na jazyku zanechává dlouhou svíravou pachuť. Je také dobré, pokud žádná z chutí není dominantní, ale když je zachována rovnováha mezi kyselostí, hořkostí a sladkostí. Totéž a ještě více platí pro aroma – čím sytější, tím lepší.

Musí být kvalitní káva drahá?

Podle zásady, že všechno drahé musí být dobré, nemusíme nutně objevit dobrou kávu. Proč? Především hodně záleží na producentech kávy. Výrobce stanovuje cenu kávy, která je závislá nejen na kvalitě zrn, ale také na reklamních výdajích, obalech, získaných (často zakoupených) certifikátech a dalších nákladech vynaložených na výrobu kávy.

Důležitým určujícím faktorem je samozřejmě cena, protože je to pro nás zároveň informace, jak moc se výrobce snažil. Za nákup kvalitní kávy však nemusíte utratit majlant.

Publikováno: 24. 01. 2023

Kategorie: káva a čaj