Jak vytvořit podnikatelský plán pro kavárnu?
Pokud si skutečně chcete otevřít svou kavárnu, je prvním a nejdůležitějším krokem připravit si byznys plán. Jednak vám pomůže k finančním prostředkům z banky nebo od investorů a jednak poslouží jako návod, kam chcete se svým nápadem směřovat. Není od věci do něj čas od času nahlédnout i zpětně.
Co musí byznys plán obsahovat?
Proč by měly přípravy na otevření vlastního podniku začít sepsáním podnikatelského plánu kavárny? Jeho příprava vám pomůže nejen odhadnout náklady, které budete muset vynaložit při přizpůsobování prostor požadavkům nebo nákupu vybavení, ale také vám umožní předvídat možná rizika a slabá místa vašeho konceptu. Co by měl obsahovat:
-
popis plánované činnosti
-
posouzení trhu a konkurence v lokalitě vybrané pro provozovnu
-
analýza investičních a provozních nákladů
-
finanční prognóza
-
SWOT analýza (slabé a silné stránky společnosti a související příležitosti a hrozby)
-
popis plánovaného zaměstnání zaměstnanců
-
stavební plán prostor (v souladu s platnými předpisy)
-
technologický plán - elektro, voda a kanalizace, vzduchotechnika
-
nástin marketingového plánu
-
popis vize dalšího rozvoje podniku.
Byznys plán od poradce nebo svépomocí?
Pokud je na vás příliš připravit si takový dokument sami, můžete si jej nechat vypracovat i u odborného poradce. Prozradí vám, jaká jsou aktuální nařízení a na co byste si měli dát při jejich novelizaci zvláštní pozor. Pro začátek můžete také použít běžnou tabulku v Excelu. Sepište si základní plán otevření kavárny, sečtěte náklady a spočítejte si, jaký obrat by vám měl zajistit finanční likviditu. Zkušení majitelé gastronomických zařízení radí začít tou nejjednodušší otázkou: kolik káv bude muset naše kavárna prodat za měsíc, aby se udržela na trhu?
Publikováno: 24. 01. 2023
Kategorie: káva a čaj