Tajemství chuti: Co dělá Únětický pivovar tak výjimečným?

Únětický Pivovar

Historie Únětického pivovaru

Pivovar Únětice se pyšní historií sahající až do roku 1710, kdy byl založen hrabětem Václavem Josefem Lažanským. Od samých počátků se zde vařilo pivo tradičními metodami, s důrazem na kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Pivovar se brzy stal centrem společenského dění v obci a jeho hostinec vyhlášeným místem pro setkávání. K pivu se podávaly typické české speciality, jako vepřové koleno, pečená kachna, guláš nebo svíčková. Tyto pokrmy, připravované podle starých receptur, dokonale doplňovaly chuť únětického piva a lákaly hosty z blízkého i dalekého okolí. Po komunistickém převratu byl pivovar zestátněn a jeho sláva na čas pohasla. Naštěstí se v roce 2011 podařilo obnovit jeho provoz a navknout na starou tradici. Dnes je Únětický pivovar opět vyhledávaným místem, kde si milovníci piva a dobrého jídla mohou vychutnat jedinečnou atmosféru a autentický zážitek. V restauraci pivovaru se i nadále dbá na kvalitu a čerstvost surovin a menu nabízí široký výběr tradičních českých jídel, která se perfektně hodí k pivu.

Pivovarská tradice v Úněticích

Únětice nejsou jen synonymem pro proslulou archeologickou kulturu doby bronzové, ale pyšní se i bohatou pivovarskou tradicí. Ta sahá až do 17. století, kdy se pivo vařilo přímo v únětickém zámku. Z jeho bran pak putovalo do okolních vesnic a měst, kde si získávalo věhlas pro svou lahodnou chuť a svěžest. Dnes tuto tradici hrdě udržuje Únětický pivovar, který navazuje na umění starých sládků a vaří pivo tradičními postupy s důrazem na kvalitu surovin. V nabídce nechybí klasické ležáky, ale i speciály jako polotmavý ležák či pšeničné pivo, které potěší i ty nejnáročnější pivní gurmány. A co k dobrému pivu? Únětický pivovar to vyřešil po svém a nabízí i široký výběr lahodných pokrmů, které se skvěle snoubí s jejich pivem. Ať už dostanete chuť na vepřové koleno, pečená žebra nebo třeba grilovaný hermelín, v Úněticích si jistě vyberete.

Výroba piva v Úněticích

Únětický pivovar se pyšní tradicí vaření piva sahající až do 17. století. Pivo se zde vaří klasickým způsobem, s důrazem na kvalitní suroviny a tradiční postupy. K výrobě piva se používá voda z vlastních studní, český chmel a slady z moravských sladoven. V nabídce pivovaru najdete širokou škálu piv, od světlých ležáků až po tmavá piva a speciály.

Kromě piva si v Únětickém pivovaru můžete pochutnat i na výborném jídle. Restaurace nabízí tradiční českou kuchyni, která se skvěle hodí k pivu. V letních měsících je k dispozici i prostorná zahrádka s výhledem na pivovar. Únětický pivovar je ideálním místem pro strávení příjemného odpoledne s přáteli nebo rodinou.

Druhy piv z Únětic

Únětický pivovar se pyšní širokou škálou piv, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Kromě tradičního světlejšího ležáku si tu na své přijdou i milovníci polotmavých a tmavých speciálů. Za ochutnání stojí například polotmavá 12° s karamelovými tóny, která se skvěle hodí k pečeným masům. Pro milovníky hořčejší chuti je tu pak připravena 13° IPA s výrazným chmelovým aroma. V letních měsících pivovar nabízí osvěžující pšeničné pivo a v zimě zase zahřeje silný tmavý speciál. K pivu si v Únětickém pivovaru můžete dopřát i tradiční českou kuchyni. Na jídelním lístku najdete klasiky jako vepřové koleno, guláš nebo svíčkovou. Všechna jídla jsou připravována z čerstvých a kvalitních surovin a skvěle se hodí k pivu. Únětický pivovar je ideálním místem pro strávení příjemného odpoledne s přáteli nebo rodinou. V letních měsících láká k posezení prostorná zahrádka s výhledem na pivovar a v zimě si zase můžete vychutnat útulnou atmosféru v restauraci s krbem.

Ocenění a uznání

Únětický pivovar se pyšní nejen svou bohatou historií a tradičními postupy vaření piva, ale také rostoucím počtem ocenění a uznání za kvalitu svých piv a gastronomie. Pivo z Únětic získalo řadu medailí z prestižních degustačních soutěží, a to jak v České republice, tak i v zahraničí. Mezi nejvýznamnější ocenění patří tituly z degustace Zlatá pivní pečeť, Česká pivní pečeť a World Beer Awards. Únětické pivo si tak získává oblibu a respekt pivních znalců po celém světě. Kromě piva si pochvalu zaslouží i restaurace v Únětickém pivovaru, která nabízí širokou škálu tradičních českých jídel, připravovaných z čerstvých a kvalitních surovin. Hosté oceňují nejen chuť a vzhled pokrmů, ale také příjemnou atmosféru a profesionální obsluhu. Restaurace je tak ideálním místem pro setkání s přáteli, rodinou i obchodními partnery. Únětický pivovar je tak příkladem spojení tradičního řemesla s moderním přístupem, který si získává srdce a chuťové pohárky stále většího počtu milovníků piva a dobrého jídla.

Prohlídky pivovaru

V Únětickém pivovaru si kromě skvělého piva můžete dopřát i nezapomenutelný zážitek v podobě prohlídky. Zjistíte, jak se pivo vaří tradičními postupy, které se tu dědí z generace na generaci. Průvodci vás provedou celým procesem výroby, od sypání sladu až po stáčení do lahví. Během prohlídky samozřejmě nechybí ani degustace, kde ochutnáte různé druhy piva a dozvíte se o jejich specifické chuti a aroma. A co by to bylo za návštěvu pivovaru bez pořádného jídla? V Únětickém pivovaru si můžete pochutnat na tradiční české kuchyni, která se skvěle hodí k pivu. Na výběr je z hotových jídel, minutek i specialit z udírny. V letních měsících je k dispozici i venkovní posezení s grilem.

Restaurace a pivní zahrádka

V Únětickém pivovaru si můžete vychutnat nejen vynikající pivo, ale i skvělé jídlo. Restaurace nabízí tradiční českou kuchyni s moderním nádechem, připravovanou z lokálních a sezónních surovin. Na jídelním lístku najdete klasiky jako svíčkovou na smetaně, vepřové koleno nebo guláš, ale i speciality šéfkuchaře, které vás jistě překvapí. K pivu si můžete dát například nakládaný hermelín, utopence nebo tlačenku.

Pivnice U Čápa má skvělou letní zahrádku, kde si můžete v klídku posedět s kamarády. Je to fakt super místo v pivovarským dvoře, odkud je parádní výhled na okolí. Pivnice U Čápa se může pochlubit i grilováním a samozřejmě točeným únětickým pivem. Kromě klasický dvanáctky tu maj i nefiltrovanej ležák a různý sezónní speciály, co stojej za to. Když se stavíte v Pivnici U Čápa na oběd, večeři nebo jen tak na jedno, rozhodně neprohloupíte.

Ubytování v pivovaru

Pro milovníky zlatavého moku, kteří by si rádi svůj zážitek z Únětického pivovaru prodloužili na více než jen pár hodin, je tu možnost ubytování přímo v areálu pivovaru. Ubytovat se můžete v jednom z komfortních pokojů, které nabízí stylové a moderní prostředí s nádechem pivovarské tradice. Ráno vás probudí vůně čerstvě vařeného piva a po vydatné snídani se můžete vydat na prohlídku pivovaru nebo si jen tak vychutnat klidnou atmosféru. Součástí ubytování je i možnost ochutnat speciality místní restaurace, která se pyšní tradiční českou kuchyní s důrazem na čerstvé a kvalitní suroviny. K pivu si tak můžete dopřát například vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím, hovězí guláš nebo grilovaná žebra.

To pivo Únětického pivovaru, to je tekutá báseň, óda na chmel a slad, symfonie pro chuťové pohárky.

Dobroslav Kroupa

Akce a festivaly

V Únětickém pivovaru to žije kulturou a zábavou po celý rok! Pravidelně se zde konají nejrůznější akce, které potěší milovníky piva i dobrého jídla. Ochutnávky piv spojené s prohlídkou pivovaru vám prozradí tajemství výroby lahodného moku a gastronomické festivaly zase nabídnou to nejlepší z české i zahraniční kuchyně. Zažijte neopakovatelnou atmosféru a užijte si den plný chutí a zážitků v malebném prostředí Únětického pivovaru. Ať už se rozhodnete pro slavnosti piva, farmářské trhy s regionálními produkty nebo koncerty pod širým nebem, vždycky si přijdete na své.

Únětický pivovar dnes

Únětický pivovar se nepyšní jen vynikajícím pivem, ale i skvělou kuchyní. V areálu pivovaru najdete restauraci s nabídkou tradičních českých jídel, která se výborně hodí k místnímu pivu. Ochutnat můžete například vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím, hovězí guláš nebo svíčkovou na smetaně. V nabídce nechybí ani vegetariánské pokrmy a speciality šéfkuchaře. Restaurace je otevřená denně a nabízí příjemné posezení v útulném prostředí s výhledem na pivovarský dvůr. V letních měsících je k dispozici i venkovní zahrádka. Únětický pivovar je tak ideálním místem pro strávení příjemného odpoledne s přáteli u dobrého jídla a piva.

Publikováno: 25. 12. 2024

Kategorie: nápoje