Sladké pokušení: Jahody v akci!
Nejlepší jahodové akce
Jahody jsou symbolem léta a sladkých chvil. Ať už je máte rádi jen tak, se šlehačkou, nebo v koláči, teď je ideální čas si je užít. V obchodech najdete spoustu akcí na čerstvé jahody, ať už české, nebo dovážené. Hledejte slevy, množstevní slevy, nebo zvýhodněné ceny v kombinaci s dalšími produkty. Nezapomeňte se podívat i na lokální trhy, kde často najdete čerstvé jahody od lokálních pěstitelů za skvělé ceny. Ať už zvolíte jakoukoliv možnost, užijte si jahodovou sezónu naplno!
Kde koupit levné jahody
Hledáte levné jahody? Vyplatí se sledovat akce v supermarketech. Často narazíte na slevy, hlavně mimo sezónu. Za výhodnější cenu seženete jahody také na farmářských trzích. Podpoříte tak lokální pěstitele a máte jistotu čerstvosti. Pokud máte čas a chuť, zkuste samosběr jahod. Ušetříte peníze a užijete si zábavu na čerstvém vzduchu. Nezapomeňte sledovat webové stránky a sociální sítě farem, kde najdete informace o cenách a otevírací době.
Tipy pro výběr jahod
Při výběru jahod se zaměřte na jejich vzhled a vůni. Jahody by měly být jasně červené, lesklé a bez známek plísně nebo poškození. Stopka by měla být svěží a zelená. Vůně jahod by měla být sladká a intenzivní. Vyhněte se jahodám, které jsou kašovité, mají bledou barvu nebo kyselou vůni. Čerstvé jahody vydrží v lednici 2-3 dny. Pro delší skladování je můžete zamrazit.
Recepty z čerstvých jahod
Čerstvé jahody jsou symbolem léta a jejich sladká chuť a vůně potěší malé i velké. Využijte sezónu naplno a připravte si z nich osvěžující dezerty. Jahodový koláč s křupavým těstem a nadýchanou šlehačkou je klasika, která nikdy nezklame. Pro milovníky lehčích dezertů je tu jahodová panna cotta s vanilkou, která se doslova rozplývá na jazyku. A pokud toužíte po něčem rychlém a jednoduchém, zkuste jahody s mascarpone a čerstvou mátou. Stačí jahody nakrájet, smíchat s mascarpone a ozdobit lístky máty.
Skladování jahod
Jahody jsou náchylné k rychlé zkáze, proto je důležité skladovat je správně. Pro co nejdelší trvanlivost je uchovávejte v lednici, ideálně v přihrádce na ovoce a zeleninu. Před uložením do lednice jahody neumývejte, vlhkost urychluje kažení. Pokud jahody nespotřebujete hned, můžete je zamrazit. Nejprve je opláchněte, odstraňte stopky a nechte oschnout. Poté je rozložte na plech a nechte zmrznout. Zmrzlé jahody přesypte do sáčku nebo nádoby a uložte do mrazáku. Jahody skladované v mrazáku si zachovají svou chuť a vůni po několik měsíců.
Pěstování vlastních jahod
Kdo by nemiloval jahody? Tyhle červené potvůrky jsou prostě top letní ovoce a jejich pěstování zvládne fakt každý. Stačí najít flek, kam praží slunce, a mít půdu, co dobře propouští vodu. Jahody jsou docela fajnovky na kyselost - chtějí pH někde mezi 5,5 a 6,5. Než je zasadíte, hoďte do půdy pořádnou dávku kompostu. S pěstováním můžete začít buď ze sazenic, nebo ze semínek - sazenice jdou do země na jaře nebo na podzim, semínka v březnu do skleníku. Jahody potřebujou pravidelně zalévat, hlavně když je sucho jak na Sahaře. Když jim dáte slámu nebo kůru kolem, udrží líp vlhkost a nebudete se tolik ohánět s plevelem. No a pak už jen čekáte - první sklizeň přijde druhý rok a můžete sbírat od května až do července.
Publikováno: 03. 06. 2024
Kategorie: potraviny