Sladká pohoda na talíři: Vyzkoušejte neodolatelné žloutkové řezy!

Žloutkové Řezy

Vítejte u receptu na lahodné žloutkové řezy, které okouzlují svou sladkostí a jemností. Tyto pečivořezy jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha domácnostech a stolováních v České republice. V tomto úvodu se dozvíte více o ingrediencích, přípravě a zajímavostech spojených s tímto tradičním dezertem. Připravte se na sladký zážitek!

Ingredience

Ingredience pro žloutkové řezy jsou:

- 250 g hladké mouky

- 125 g másla

- 75 g cukru

- 1 žloutek

- špetka soli

- nastrouhaná kůra z poloviny citronu

- 2 žloutky na potření

Pro náplň budete potřebovat:

- 200 g mletých vlašských ořechů

- 200 ml mléka

- 75 g cukru

- vanilkový cukr podle chuti

Doporučujeme také přidat trochu kakaa do těsta pro lepší chuť.

Postup

Postup přípravy žloutkových řezů:

1. Nejprve si připravíme těsto smícháním hladké mouky, cukru a soli v poměru 2:1:1.

2. Přidáme máslo a za stálého míchání postupně přiléváme mléko, dokud nedostaneme hladké těsto.

3. Těsto rozválíme na vále a vykrojíme kolečka o průměru asi 8 cm.

4. Vykrojená kolečka pečlivě položíme na plech s pečicím papírem a pichneme do nich vidličkou několik děr.

5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut, nebo dokud nejsou řezy zlatavé.

6. Mezitím si připravíme krém z žloutků, cukru a másla.

7. Krém necháme vychladnout a potom ho pomocí strouhanky naneseme na vrchní části upečených řezů.

8. Pokud chceme, můžeme ozdobit čokoládovou polevou nebo drobenkami ořechů.

9. Hotové žloutkové řezy uložíme do lednice, aby se krém dobře ztuhl.

Takto připravené žloutkové řezy můžeme podávat jako sladkou dezertní pochoutku. Bon appétit!

Příprava těsta

Pokud se chystáte upéct lahodné žloutkové řezy, správná příprava těsta je klíčovou součástí úspěchu. Zde najdete tipy a triky na perfektní těsto pro vaše sladké pečení.

Příprava náplně

Příprava náplně je klíčovou součástí přípravy lahodných žloutkových řezů. V této fázi je důležité pečlivě vybrat kvalitní suroviny a dodržet správné poměry, aby byla náplň dokonalá chuťově i texturově. Následujte naše jednoduché instrukce pro přípravu dokonalé náplně, která udělají z vašich žloutkových řezů skutečné lahůdky pro všechny milovníky sladkého pečiva!

Sestavení a pečení

Sestavení a pečení žloutkových řezů

Pokud jste milovníkem sladkého, pak vám jistě neunikly žloutkové řezy - křehké a lahodné pečivo plné chuti. Pokud se rozhodnete je upečt doma, musíte dodržovat několik jednoduchých postupů. Nejprve připravte těsto z mouky, cukru, másla a vanilkového cukru. Potom vyválejte těsto na plech a upečte ho.

Nyní přichází na řadu krém. Vařte smetanu s cukrem a žloutky, dokud nevznikne hladká hmota. Po ochlazení krému ho nanesete na vychladlé těsto a opatrně ho rozetřete. Nechte celý koláč odpočinout v lednici a potom jej nakrájejte na malé kousky.

Ať už si již vychutnáváte tyto skvělé pochutiny jako samostatné jídlo nebo jako doprovod k šálku čaje, váš úspěch bude zaručen!

Pokud hledáte inspiraci na ozdobení vašich žloutkových řezů, můžete se inspirovat například čokoládovou polevou, karamelovými perličkami, ovocem nebo šlehačkou. Mezi populární dekorace patří také rozmačkané sušenky, nasekané ořechy nebo strouhaný kokos. Dejte volnost své kreativitě a vytvořte unikátní sladké pečivo, které okouzlí jak vaše chuťové buňky, tak i pohled vašich hostů.

Závěr: Doufáme, že vám tento recept na žloutkové řezy chutnal a že jste si je užili stejně jako my. Tyto sladké pochoutky jsou ideální pro různé oslavy a příležitosti, ale samozřejmě je můžete péct kdykoliv. Snažili jsme se vám tento recept co nejvíce zjednodušit a doufáme, že se vám ho podařilo úspěšně zvládnout. Nyní už zbývá jen přát dobrou chuť!

Publikováno: 23. 06. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Jirka Novotná

Tagy: žloutkové řezy | sladké pečivo