Hřeje a chutná: Objevte tajemství irské kávy

Irská Káva

Historie irské kávy

Irska káva má svůj původ zahalený v mlze a legendách, stejně jako zelené kopce Irska. Jeden z příběhů nás zavádí na letiště Foynes v hrabství Limerick ve 40. letech 20. století. Za chladného zimního večera tu přistál hydroplán s promrzlými a unavenými cestujícími. Šéfkuchař Joe Sheridan dostal za úkol připravit něco, co by je zahřálo a dodalo jim energii. Vznikla tak silná káva s irskou whiskey, cukrem a vrstvou husté smetany. Pasažéři byli nadšeni a jeden z nich, údajně americký novinář, se zeptal: "Co to je za kávu? Je to brazilská?". Joe Sheridan s úsměvem odpověděl: "Ne pane, to je irská káva!". Ať už je pravda jakákoli, irská káva si brzy získala oblibu a rozšířila se do celého světa. Dnes je symbolem pohostinnosti a hřejivé irské duše. Připravuje se v mnoha variantách, ale základní ingredience zůstávají stejné: kvalitní káva, irská whiskey, cukr a smetana. Tajemství dokonalé irské kávy spočívá v poměru ingrediencí a v umění šlehání smetany, která by měla být hustá a sametová.

Ingredience a poměry

Pro přípravu tradiční irské kávy budete potřebovat následující ingredience: kvalitní mletou kávu, hnědý cukr, irskou whiskey a smetanu ke šlehání. Na jednu porci počítejte s 2 lžičkami mleté kávy, 1 lžičkou hnědého cukru, 4 cl irské whiskey a 3 cl smetany ke šlehání.

Vlastnost Irská káva Filtrovaná káva
Obsah alkoholu Ano (typicky irská whiskey) Ne
Podávání Horké, ve sklenici s ouškem Horké, v šálku nebo sklenici
Sladkost Sladká (s cukrem a šlehačkou) Liší se (možno přidat cukr)

Při výběru kávy vsaďte na kvalitu, ideální je 100% arabika s jemnějším chuťovým profilem, který se skvěle doplňuje s whiskey a smetanou. Hnědý cukr dodá kávě karamelovou sladkost a zároveň pomůže vytvořit na povrchu kávy charakteristickou krustu. Irská whiskey je nezbytnou součástí tohoto nápoje a propůjčuje mu specifickou chuť a aroma. Pro dosažení nejlepšího výsledku volte smetanu ke šlehání s vyšším obsahem tuku, která vytvoří na povrchu kávy krásně hustou a pevnou pěnu.

Poměr ingrediencí je klíčový pro dosažení vyvážené chuti irské kávy. Pokud máte raději sladší kávu, můžete přidat o něco více cukru. Naopak, milovníci silnější chuti whiskey mohou navýšit její množství na 5 cl. Důležité je experimentovat a najít si poměr, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Příprava krok za krokem

Začněte s nahřátím sklenice na irskou kávu. To můžete provést jednoduše tak, že do ní nalijete horkou vodu a necháte ji pár minut stát. Mezitím si připravte silnou kávu. Ideální je použít french press nebo moka konvičku, ale postačí i kvalitní překapávaná káva. Do nahřáté sklenice nalijte 4 cl irské whiskey. Přidejte 2 lžičky hnědého cukru. Zalijte horkou kávou, ale ponechte asi 1 cm volného prostoru u okraje sklenice. Jemně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nyní přichází ta nejdůležitější část – příprava kávové pěny. Do oddělené nádoby nalijte 30% smetanu ke šlehání a šlehejte ji, dokud nezhoustne, ale stále zůstane tekutá. Nepřešlehejte ji, jinak se z ní stane máslo. Pomalu a opatrně nalijte ušlehanou smetanu na kávu po zadní straně lžíce. Smetana by měla vytvořit na povrchu kávy krásnou bílou čepici. Ozdobte irskou kávu nastrouhanou čokoládou nebo kávovými zrny a ihned podávejte.

Tipy pro dokonalou chuť

Pro neodolatelnou chuť irské kávy je klíčová kvalita surovin. Vybírejte čerstvě praženou kávu s výrazným aroma a plnou chutí. Pro irskou kávu se hodí spíše tmavší pražení, které dodá nápoji intenzivnější chuťový profil. Důležitá je i hrubost mletí – hrubší mletí zajistí optimální extrakci kávy a zabrání její přílišné hořkosti.

Při výběru whiskey vsaďte na irskou whiskey s jemnou a sladší chutí, která se bude snoubit s kávovými tóny. Nepoužívejte ochucené whiskey, které by mohly narušit harmonii chutí.

Cukr je důležitým prvkem, který dodá irské kávě sladkost a zároveň podpoří tvorbu lahodné pěny. Použijte kvalitní třtinový cukr, který má bohatší chuťový profil než bílý cukr.

Pro dokonalou tečku nezapomeňte na šlehačku. Použijte tučnou, nešlehanou smetanu, kterou lehce našlehejte, aby byla nadýchaná, ale stále držela tvar. Šlehačka by měla být spíše doplňkem, ne dominantním prvkem, proto ji použijte s mírou.

Ať už si irskou kávu vychutnáváte v kavárně nebo si ji připravujete doma, věnujte pozornost detailům a dopřejte si tento lahodný nápoj v jeho nejlepší formě.

Variace na irskou kávu

Irská káva, tento horký nápoj s nádechem whiskey a sladkou tečkou šlehačky, je stálicí na nápojových lístcích po celém světě. Ale proč se omezovat jen na klasiku? Existuje nepřeberné množství variací, které potěší vaše chuťové pohárky.

Milovníci čokolády si přijdou na své s verzí, kde se do kávy přidává lžička čokoládového likéru nebo se zdobí hoblinkami kvalitní hořké čokolády. Pro fajnšmekry toužící po exotice je tu varianta s irskou whiskey ochucenou medem a zázvorem. Pokud preferujete ovocnější tóny, vyzkoušejte přidat do kávy před šlehačkou lžičku malinového nebo ostružinového likéru.

Fanoušci kávových specialit ocení spojení irské kávy s espresem, které dodá nápoji intenzivnější chuť. A pro ty, kteří si rádi dopřejí něco speciálního, je tu i luxusní varianta s kapkou irské krémové liqueur Baileys.

Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte na kvalitní suroviny. Použijte čerstvě namletou kávu, kvalitní irskou whiskey a pravou šlehačku. Jen tak si vychutnáte pravou symfonii chutí, kterou irská káva a její variace nabízí.

"Irská káva je jako objetí v šálku - hřeje na duši i na těle."

Anežka Malá

Servírování a etiketa

Irska káva se tradičně servíruje v nahřáté sklenici s ouškem, aby se udržela teplota nápoje. Sklenice by měla být průhledná, aby vynikla krásná vrstva smetany na povrchu. Před nalitím kávy se sklenice nahřeje horkou vodou, která se následně vylije. Do sklenice se přidá irská whiskey a cukr, které se zalijí horkou kávou. Směs se promíchá, aby se cukr rozpustil. Na závěr se na kávu opatrně nalije vrstva husté smetany, která by měla zůstat na povrchu. Irska káva se pije přes okraj sklenice bez použití brčka, aby si konzument vychutnal kontrast horké kávy a studené smetany.

Etiketa pití kávy

Etiketa pití kávy se v různých kulturách liší, ale obecně platí, že káva by se měla pít pomalu a s chutí. Vychutnejte si aroma a teplo nápoje. Pokud pijete kávu s cukrem, je vhodné zamíchat ho tiše lžičkou a poté ji odložit na podšálek. Srkání kávy se považuje za neslušné. Pokud pijete kávu v kavárně, je vhodné zanechat po sobě uklizený stůl.

Oblíbenost a rozšíření

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a Česká republika není výjimkou. Češi si kávu vychutnávají v mnoha podobách, od klasického "turka" po moderní espresso. Oblíbená je i káva s mlékem, ať už jako cappuccino nebo latte macchiato.

Irská káva, kombinace kávy, irské whiskey, cukru a šlehačky, si v Čechách také našla své příznivce. Ačkoliv není tak rozšířená jako běžná káva, její popularita v posledních letech roste. Najdeme ji v nabídce mnoha kaváren, a to zejména v chladnějších měsících, kdy zahřeje a potěší chuťové pohárky.

Pro Čechy je káva často spojena s rituály a společenskými událostmi. Ranní káva je pro mnohé nepostradatelným začátkem dne, odpolední káva s přáteli zase příležitostí k posezení a popovídání. Irská káva, s nádechem exotiky a slavnostní atmosférou, se hodí spíše pro speciální příležitosti a večerní posezení.

Publikováno: 09. 10. 2024

Kategorie: potraviny

Autor: Jirka Novotná

Tagy: irská káva