Vyzkoušejte nový trend: Hrnkový koláč - dokonalá sladká pochoutka připravená v hrníčku!

Hrnkový Koláč

Úvod do hrnkového koláče

Pokud se chystáte dostat do světa vůně a chuti, tak hrnkový koláč je právě tím správným místem, kde začít. Tento klasický dezert je tradiční po celém světě a pro jeho přípravu nepotřebujete nic jiného než pár hrnků a základních surovin. V tomto úvodu se dozvíte vše, co potřebujete znát o této sladké pochoutce, a naučíte se, jak ji připravit rychle a snadno ve vaší domácí kuchyni. Takže dejte se na to s námi!

Ingredience potřebné k přípravě

Ingredience potřebné k přípravě hrnkového koláče:

- 1 hrnek hladké mouky

- 1 hrnek krystalového cukru

- 1/2 hrnku rostlinného oleje

- 2 vejce

- 1/2 hrnku mléka

- 2 lžičky prášku do pečiva

Tip: Pokud chcete vylepšit chuť, můžete přidat do těsta třeba vanilkový extrakt nebo trochu citronové kůry.

Postup přípravy hrnkového koláče

Pokud chcete připravit vynikající hrnkový koláč, postupujte podle následujících kroků:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2. Vezměte si hrníčky a potřete je máslem.

3. V míse smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek a prášek do pečiva.

4. Přidejte vejce, mléko a olej a směs důkladně promíchejte.

5. Nalijte směs do připravených hrníčků tak, aby byly naplněny pouze zhruba do dvou třetin.

6. Pečte v předehřáté troubě po dobu 20-25 minut nebo dokud koláče nevyrostou a neukáže se na nich popečená krusta.

7. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Krásný a chutný hrnkový koláč je na světě!

Varianty a tipy na úpravu receptu

Varianty a tipy na úpravu receptu pro hrnkový koláč:

- Namísto klasického receptu s ovocem vyzkoušejte použít čokoládu nebo ořechy.

- Upečte si hrnkový koláč s tvarohem a jahodami.

- Přidejte do těsta na hrnkový koláč trochu kokosového oleje, aby byl vláčnější.

- Pokud nemáte sypaný cukr, použijte na posypání krystalový cukr nebo mandle.

- Experimentujte s kořením - přidání skořice, badyanu nebo zázvoru může být zajímavou alternativou ke klasickému vanilkovému extraktu.

- Hrnkový koláč lze snadno upravit i pro vegany - stačí nahradit vejce a mléko rostlinnými alternativami.

Těšte se na nové chutě a nenechte se omezovat!

Servírování a doporučení k podávání

Servírování a doporučení k podávání

Pro maximální chuťový zážitek si doporučujeme hrnkový koláč podávat teplý s kopečkem zmrzliny nebo šlehnutou smetanou. Pokud máte rádi kontrasty, zkuste koláč posypat nastrouhanou hořkou čokoládou. Pro milovníky ovoce se hodí k podávání borůvkový nebo jahodový džem.

Hrnkové koláče jsou vhodné i jako originální dezert při narozeninových oslavách nebo jako rychlá a snadná sladkost na nedělní odpoledne. Naše recepty na hrnkové koláče najdete na našem blogu.

Závěr a připomínky k receptu

Po vyzkoušení tohoto jednoduchého receptu na hrnkový koláč můžeme s radostí říci, že se jedná o skvělou volbu pro ty, kteří hledají rychlé a chutné dezerty. Tento koláč je nejen snadno připravitelný, ale také nabídne mnoho možností pro osobní vylepšení receptu.

Naše tipy pro přizpůsobení tohoto receptu vašim potřebám zahrnují použití různých druhů ovoce nebo přidání oblíbených koření. Pokud se chcete pokusit o něco nového, zkuste přidat malinko strouhaného kokosu do těsta. V kombinaci s ovocem takto získáte vynikající chuťovou kombinaci.

Pamatujte, že tento recept lze upravit tak, aby byl vhodný i pro speciální potravinářské požadavky. Pokud například hledáte bezlepkovou verzi koláče, zkuste nahradit normální mouku bezlepkovou variantou.

Celkově lze tedy shrnout, že hrnkový koláč je skvělým dezertem s mnoha možnostmi úpravy dle vašich preferencí. Takže vezměte své hrníčky a začněte péct!

Publikováno: 10. 05. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Kateřina Krajnová

Tagy: hrnkový koláč | koláč pečený v hrníčku