Veltlínské zelené: Tajemství svěží chuti jižní Moravy

Veltlínské Zelené

Původ a historie Veltlínského zeleného

Původ Veltlínského zeleného, jedné z nejvýznamnějších bílých odrůd révy vinné ve střední Evropě, je zahalen tajemstvím a spory. Víme jistě, že se pěstuje již po staletí, pravděpodobně na území dnešního Rakouska. Jeho název napovídá spojitost s údolím Valtellina v severní Itálii, ale genetické analýzy tuto domněnku nepotvrdily. Dlouho se spekulovalo o jeho příbuznosti s révou pocházející z divoce rostoucích populací, nicméně moderní vědecké metody odhalily, že Veltlínské zelené vděčí za svůj vznik křížení odrůd Traminer a St. Georgen. Toto zjištění, učiněné teprve v roce 1999, překvapilo vinařský svět a vyvolalo novou vlnu zájmu o tuto starobylou odrůdu. Ačkoliv jeho původ byl objasněn teprve nedávno, Veltlínské zelené si vydobylo pevné místo v srdcích vinařů i milovníků vína. Jeho charakteristická chuť a vůně, svěží kyselinka a potenciál pro zrání z něj činí víno vhodné pro každou příležitost.

Charakteristika hroznů a vína

Veltlínské zelené, odrůda vína s dlouhou historií a nezaměnitelným charakterem. Hrozny Veltlínského zeleného jsou středně velké, mají zelenožlutou barvu a typicky kulatý tvar. Jejich slupka je silnější, odolná vůči chorobám, ale zároveň náchylná k poškození kroupami. Víno z Veltlínského zeleného se vyznačuje světle žlutou barvou se zelenkavými odlesky, které s věkem přecházejí do zlatavých tónů. Vůně je svěží, s tóny zeleného jablka, citrusových plodů a bílého pepře. Chuť je suchá, svěží, s pikantní kyselinkou a minerálním závěrem. Veltlínské zelené je vhodné k archivaci, s dobou zrání se jeho chuťové vlastnosti zjemňují a rozvíjejí se komplexní aromata.

Chuťový profil a aroma

Veltlínské zelené, to je odrůda vína, která si vás získá svou svěžestí a elegancí. Jeho chuťový profil je jako stvořený pro horké letní dny, ale i pro klidné večery s přáteli. Co se týče chuti, očekávejte výraznou kyselinku, která mu dodává na živosti a svěžesti. Ta je krásně vyvážená jemnými tóny ovoce, jako jsou zelené jablko, citrusy a bílé hrozny. Někdy se objevují i ​​náznaky bylinek, například máty nebo lipového květu. Aroma Veltlínského zeleného je stejně tak svěží a ovocné. Ucítíte v něm tóny zeleného jablka, citrusů a bílého rybízu, doplněné o decentní květinové tóny. Vyzrálá vína pak mohou nabídnout i ​​zajímavé tóny koření, například bílého pepře. Veltlínské zelené je zkrátka odrůda s mnoha tvářemi, která vás nikdy neomrzí.

Párování s jídlem

Veltlínské zelené, tato noblesní odrůda vína s kořeny v Rakousku, si nachází své místo i na českých vinicích a stolech. Jeho svěží kyselinka a minerální charakter otevírají široké možnosti párování s jídlem. Veltlínské zelené se skvěle doplňuje s lehčími úpravami drůbežího masa, například kuřecím masem na bylinkách či grilovaným krůtím masem. Jeho chuťový profil také výborně ladí s rybami, ať už se jedná o pečeného pstruha, candáta na másle nebo smaženého kapra. Veltlínské zelené se ovšem neztratí ani ve společnosti zeleninových pokrmů. Jeho svěžest podtrhne chuť salátů s jemnějšími dresinky, zeleninových rizot či těstovin s pestem. Při výběru sýrů k veltlínskému zelenému vsaďte na mladé a svěží varianty, například kozí sýr, camembert nebo brie.

Vlastnost Veltlínské zelené Ryzlink rýnský
Barva vína Zelenkavě žlutá Zelenkavě žlutá až zlatavá
Aroma Mandle, bílé ovoce, koření Broskve, meruňky, citrusy
Kyselost Vysoká Vysoká
Tělo Střední Střední až plné

Pěstitelské oblasti v Česku

Veltlínské zelené, tato ušlechtilá odrůda vína, nachází v České republice ideální podmínky pro svůj růst v několika vinařských oblastech. Mezi nejvýznamnější patří bezpochyby Mikulovská vinařská podoblast, kde se na slunných svazích Pálavy rodí vína s kořenitou vůní a plnou chutí. Zdejší veltlíny se vyznačují vyšší kyselinou a minerálním charakterem, jež jim dodává terroir vápencových půd. Neméně významnou oblastí je pak Slovácká vinařská podoblast, konkrétně okolí Velkých Pavlovic a Bzence. Vína z této oblasti se vyznačují plností, harmonií a jemnou aromatikou připomínající mandle a lipový květ. Veltlínské zelené z Čech pak reprezentují vinaři z Mělnické a Roudnické vinařské podoblasti, kde vznikají svěží a ovocná vína s lehkou kyselinkou, ideální pro letní osvěžení.

Oblíbenost a dostupnost

Veltlínské zelené nepatří mezi nejrozšířenější odrůdy na světě, ale v České republice a některých dalších částech střední Evropy si drží stabilní popularitu. Jeho obliba pramení z charakteristické svěží chuti s tóny zeleného jablka, citrusů a bílého pepře, která oslovuje širokou škálu konzumentů. Veltlínské zelené se často těší přízni milovníků suchých, svěžích vín s pikantní kyselinou, která z nich činí ideální doplněk k lehčím pokrmům, rybám nebo drůbeži. Dostupnost veltlínského zeleného je v České republice poměrně dobrá. Pěstuje se v několika vinařských oblastech, přičemž každá z nich mu dodává specifický charakter. Například vína z teplejších oblastí, jako je Znojemsko nebo Velkopavlovicko, bývají plnější a aromatičtější, zatímco vína z chladnějších oblastí, jako je Mikulovsko, se vyznačují svěžestí a minerálním charakterem. Vína z veltlínského zeleného jsou dostupná v široké škále cenových relací, od cenově dostupných vín vhodných pro každodenní konzumaci až po prémiové lahve z vybraných vinic, které uspokojí i náročné milovníky vína.

Veltlínské zelené, to je jako starý přítel, kterého znáte od dětství. Poznáte ho po vůni, po chuti, a i když se občas chová trochu nepředvídatelně, vždycky vám udělá radost.

Prokop Krupa

Zajímavosti o Veltlínském zeleném

Veltlínské zelené, tato ušlechtilá odrůda vína, v sobě skrývá mnoho zajímavostí. Pochází z Rakouska, kde je známá pod názvem Grüner Veltliner. Přesný původ této odrůdy je zahalen tajemstvím, ale předpokládá se, že vznikla křížením Tramínu červeného a staré, dnes již neznámé odrůdy. Veltlínské zelené je známé svou svěží kyselinkou a kořenitým aroma s tóny bílého pepře a citrusových plodů. V chuti se často objevují i ​​mandle a bylinky, které dodávají vínu komplexnost a eleganci. Zajímavostí je, že Veltlínské zelené je odrůda s vysokou variabilitou. V závislosti na terroir a způsobu zpracování hroznů můžeme ochutnat vína lehká a svěží, ale i vína plná a extraktivní s potenciálem zrání v láhvi. V České republice patří Veltlínské zelené mezi nejoblíbenější bílé odrůdy a těší se velké oblibě i mezi vinaři.

Publikováno: 30. 01. 2025

Kategorie: alkohol