Veltlínské zelené: Tajemství svěží chuti jižní Moravy
Původ a historie Veltlínského zeleného
Původ Veltlínského zeleného, jedné z nejvýznamnějších bílých odrůd révy vinné ve střední Evropě, je zahalen tajemstvím a spory. Víme jistě, že se pěstuje již po staletí, pravděpodobně na území dnešního Rakouska. Jeho název napovídá spojitost s údolím Valtellina v severní Itálii, ale genetické analýzy tuto domněnku nepotvrdily. Dlouho se spekulovalo o jeho příbuznosti s révou pocházející z divoce rostoucích populací, nicméně moderní vědecké metody odhalily, že Veltlínské zelené vděčí za svůj vznik křížení odrůd Traminer a St. Georgen. Toto zjištění, učiněné teprve v roce 1999, překvapilo vinařský svět a vyvolalo novou vlnu zájmu o tuto starobylou odrůdu. Ačkoliv jeho původ byl objasněn teprve nedávno, Veltlínské zelené si vydobylo pevné místo v srdcích vinařů i milovníků vína. Jeho charakteristická chuť a vůně, svěží kyselinka a potenciál pro zrání z něj činí víno vhodné pro každou příležitost.
Charakteristika hroznů a vína
Veltlínské zelené, odrůda vína s dlouhou historií a nezaměnitelným charakterem. Hrozny Veltlínského zeleného jsou středně velké, mají zelenožlutou barvu a typicky kulatý tvar. Jejich slupka je silnější, odolná vůči chorobám, ale zároveň náchylná k poškození kroupami. Víno z Veltlínského zeleného se vyznačuje světle žlutou barvou se zelenkavými odlesky, které s věkem přecházejí do zlatavých tónů. Vůně je svěží, s tóny zeleného jablka, citrusových plodů a bílého pepře. Chuť je suchá, svěží, s pikantní kyselinkou a minerálním závěrem. Veltlínské zelené je vhodné k archivaci, s dobou zrání se jeho chuťové vlastnosti zjemňují a rozvíjejí se komplexní aromata.
Chuťový profil a aroma
Veltlínské zelené, to je odrůda vína, která si vás získá svou svěžestí a elegancí. Jeho chuťový profil je jako stvořený pro horké letní dny, ale i pro klidné večery s přáteli. Co se týče chuti, očekávejte výraznou kyselinku, která mu dodává na živosti a svěžesti. Ta je krásně vyvážená jemnými tóny ovoce, jako jsou zelené jablko, citrusy a bílé hrozny. Někdy se objevují i náznaky bylinek, například máty nebo lipového květu. Aroma Veltlínského zeleného je stejně tak svěží a ovocné. Ucítíte v něm tóny zeleného jablka, citrusů a bílého rybízu, doplněné o decentní květinové tóny. Vyzrálá vína pak mohou nabídnout i zajímavé tóny koření, například bílého pepře. Veltlínské zelené je zkrátka odrůda s mnoha tvářemi, která vás nikdy neomrzí.
Párování s jídlem
Veltlínské zelené, tato noblesní odrůda vína s kořeny v Rakousku, si nachází své místo i na českých vinicích a stolech. Jeho svěží kyselinka a minerální charakter otevírají široké možnosti párování s jídlem. Veltlínské zelené se skvěle doplňuje s lehčími úpravami drůbežího masa, například kuřecím masem na bylinkách či grilovaným krůtím masem. Jeho chuťový profil také výborně ladí s rybami, ať už se jedná o pečeného pstruha, candáta na másle nebo smaženého kapra. Veltlínské zelené se ovšem neztratí ani ve společnosti zeleninových pokrmů. Jeho svěžest podtrhne chuť salátů s jemnějšími dresinky, zeleninových rizot či těstovin s pestem. Při výběru sýrů k veltlínskému zelenému vsaďte na mladé a svěží varianty, například kozí sýr, camembert nebo brie.
Vlastnost | Veltlínské zelené | Ryzlink rýnský |
---|---|---|
Barva vína | Zelenkavě žlutá | Zelenkavě žlutá až zlatavá |
Aroma | Mandle, bílé ovoce, koření | Broskve, meruňky, citrusy |
Kyselost | Vysoká | Vysoká |
Tělo | Střední | Střední až plné |
Pěstitelské oblasti v Česku
Veltlínské zelené, tato ušlechtilá odrůda vína, nachází v České republice ideální podmínky pro svůj růst v několika vinařských oblastech. Mezi nejvýznamnější patří bezpochyby Mikulovská vinařská podoblast, kde se na slunných svazích Pálavy rodí vína s kořenitou vůní a plnou chutí. Zdejší veltlíny se vyznačují vyšší kyselinou a minerálním charakterem, jež jim dodává terroir vápencových půd. Neméně významnou oblastí je pak Slovácká vinařská podoblast, konkrétně okolí Velkých Pavlovic a Bzence. Vína z této oblasti se vyznačují plností, harmonií a jemnou aromatikou připomínající mandle a lipový květ. Veltlínské zelené z Čech pak reprezentují vinaři z Mělnické a Roudnické vinařské podoblasti, kde vznikají svěží a ovocná vína s lehkou kyselinkou, ideální pro letní osvěžení.
Oblíbenost a dostupnost
Veltlínské zelené nepatří mezi nejrozšířenější odrůdy na světě, ale v České republice a některých dalších částech střední Evropy si drží stabilní popularitu. Jeho obliba pramení z charakteristické svěží chuti s tóny zeleného jablka, citrusů a bílého pepře, která oslovuje širokou škálu konzumentů. Veltlínské zelené se často těší přízni milovníků suchých, svěžích vín s pikantní kyselinou, která z nich činí ideální doplněk k lehčím pokrmům, rybám nebo drůbeži. Dostupnost veltlínského zeleného je v České republice poměrně dobrá. Pěstuje se v několika vinařských oblastech, přičemž každá z nich mu dodává specifický charakter. Například vína z teplejších oblastí, jako je Znojemsko nebo Velkopavlovicko, bývají plnější a aromatičtější, zatímco vína z chladnějších oblastí, jako je Mikulovsko, se vyznačují svěžestí a minerálním charakterem. Vína z veltlínského zeleného jsou dostupná v široké škále cenových relací, od cenově dostupných vín vhodných pro každodenní konzumaci až po prémiové lahve z vybraných vinic, které uspokojí i náročné milovníky vína.
Veltlínské zelené, to je jako starý přítel, kterého znáte od dětství. Poznáte ho po vůni, po chuti, a i když se občas chová trochu nepředvídatelně, vždycky vám udělá radost.
Prokop Krupa
Zajímavosti o Veltlínském zeleném
Veltlínské zelené, tato ušlechtilá odrůda vína, v sobě skrývá mnoho zajímavostí. Pochází z Rakouska, kde je známá pod názvem Grüner Veltliner. Přesný původ této odrůdy je zahalen tajemstvím, ale předpokládá se, že vznikla křížením Tramínu červeného a staré, dnes již neznámé odrůdy. Veltlínské zelené je známé svou svěží kyselinkou a kořenitým aroma s tóny bílého pepře a citrusových plodů. V chuti se často objevují i mandle a bylinky, které dodávají vínu komplexnost a eleganci. Zajímavostí je, že Veltlínské zelené je odrůda s vysokou variabilitou. V závislosti na terroir a způsobu zpracování hroznů můžeme ochutnat vína lehká a svěží, ale i vína plná a extraktivní s potenciálem zrání v láhvi. V České republice patří Veltlínské zelené mezi nejoblíbenější bílé odrůdy a těší se velké oblibě i mezi vinaři.
Publikováno: 30. 01. 2025
Kategorie: alkohol