Upečte si zdravé a chutné Zelné Placky!

Vítáme vás u našeho článku o oblíbeném tradičním českém jídle - zelných plackách. Tento recept se v naší zemi předává z generace na generaci a stále je velmi populární v domácích kuchyních i restauracích. Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o zelných plackách, nebo se vám zdají složité na přípravu, nebojte se. S námi se naučíte, jak na ně bez problémů a s výborným výsledkem. Naše postupy jsou jednoduché a snadno pochopitelné pro každého kuchaře začátečníka i pokročilého profesionála. Tak neváhejte a zkusme si připravit skvělé zelné placky dle našeho receptu!

Ingredience

Pokud se chystáte něco uvařit, může být klíčové správně vybrat ingredience. Tento článek se zaměří na úspěšný recept na zelné placky, a tedy i na správné použití ingrediencí.

Základním prvkem pro zelné placky jsou samozřejmě zelí. Doporučujeme použít čerstvé bílé zelí, které se osvědčilo v tradičních receptech. Dále budete potřebovat vajíčka, hladkou mouku, mléko, sůl, pepř a olej na smažení.

Postup začněte tím, že si zelí nastrouháte na jemno a přidáte jedno nebo dva vejce. Poté postupně přidávejte hladkou mouku a mléko, dokud nedostanete konzistenci, kterou chcete. Pokud chcete zelné placky méně hutné, přidejte více mléka. Při přidávání mouky dbejte na to, abyste ji pomalu přidávali a důkladně zamíchali, aby se vám v těstě neudělaly hrudky.

Jakmile máte těsto hotovo, přidejte sůl a pepř podle chuti. Vše důkladně promíchejte, aby byly ingredience rovnoměrně rozloženy v těstě.

Poté ohřejte olej na pánvi a z těsta formujte menší placičky, které smažte dozlatova z obou stran. Zelné placky můžete podávat například s kyselou smetanou, nakládanými okurkami či jinými oblíbenými přílohami.

Takto připravené zelné placky jsou skvělá volba na oběd i večeři. I když recept pochází ze starých dobrých časů, stále si zachovává svou popularitu a chutí potěší celou rodinu. Snažte se při výběru ingrediencí držet našeho návodu, a vaše zelné placky budou vynikající!

Postup

Pokud máte chuť na něco jiného než na tradiční českou kuchyni a rádi byste vyzkoušeli něco nového, doporučujeme vám vyzkoušet si připravit zelné placky. Tyto placky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha zemích a jejich příprava je velmi snadná.

Nejprve si připravíme zelí. Zelí nakrájíme na jemno a osolíme ho. Poté necháme zelí pár minut odstát, aby se uvolnila voda z něj. Poté zelí vyždímejte, aby byla co nejméně vlhká.

Do mísy dejte zelí a přidejte další ingredience. Přidejte mouku, sůl, pepř, vejce a strouhaný sýr. Směs promíchejte až do té doby, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

Do pánve dejte trochu oleje a nechte ho rozpálit. Poté vezměte lžíci směsi a vytvarujte z ní placku. Placku opatrně dejte na rozpálenou pánev a smažte z obou stran do zlatova.

Hotové placky můžete servírovat například s jogurtem, tvarohem nebo čerstvým bylinkovým dipem. Bon appétit!

1. Příprava těsta

Pokud máte chuť na pořádně sycenou a chutnou večeři, zelné placky jsou skvělou volbou! Příprava těsta je prvním krokem k dokonalému výsledku, a proto je důležité postupovat správně.

Co budete potřebovat:

- 500 g hrubé mouky

- 1/2 l mléka

- 2 vejce

- 1 lžíce oleje

- 1 lžička soli

- 500 g nakrájeného zelí

- petržel na ozdobu

Krok 1: Smíchejte mouku, mléko, vejce, olej a sůl do hladkého těsta. Těsto nechte odpočinout po dobu 30 minut.

Krok 2: Mezitím nakrájejte zelí na drobné kousky a osmažte ho na pánvi do zlatova.

Krok 3: Rozdělte těsto na menší kousky a vyválejte do tenkých placků. Na každou placku dejte trochu osmaženého zelí a svažte do koule.

Krok 4: Placky dejte na rozpálenou pánev a smažte z obou stran dozlatova.

Hotové zelné placky podávejte s ozdobnou petrželí na talíři. Dobrou chuť!

2. Příprava nádivky

Pokud máte rádi zelné placky, tak většinou patří mezi hlavní složku této pochoutky nádivka. Pokud si nejste jisti, jak připravit tu správnou, tak se nebojte, protože dnes vám ukážeme krok za krokem, jak na to.

Potřebujete:

- 500g zelí

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- sůl

- pepř

- kmín

- olej

Postup:

1. Zelí nastrouháme a osolíme. Nechte ho chvíli odstát, aby vylouhovalo šťávu.

2. Oloupejte cibuli a česnek a nasekejte je na menší kousky. Rozpálíme pánvičku a cibuli s česnekem osmahneme na oleji.

3. Přidáme nastrouhané zelí a dále smažíme do měkka.

4. Přidáme koření podle chuti (pepř, kmín).

5. Nádivka je hotová.

Tuto připravenou nádivku můžete použít jako přísadu do zelných placků, ale také jako samostatné jídlo. Doufáme, že vám tento recept pomohl a přejeme dobré chuť!

3. Tvarování a pečení placků

Zelné placky jsou typickým pokrmem české kuchyně, který se velmi často podává jako příloha k hlavnímu jídlu. Jedná se o placky z kysaného zelí a dalších ingrediencí, které jsou velmi chutné a zdravé.

Pro tvarování a pečení zelných placků budete potřebovat následující ingredience:

- 500 g kysaného zelí

- 200 g hladké mouky

- 2 vejce

- 1 cibuli

- 2 stroužky česneku

- sůl, pepř, majoránka

Postup přípravy:

1. Nejprve si omyjte kysané zelí pod tekoucí vodou, aby bylo méně kyselé. Poté ho nakrájejte na menší kousky.

2. V hrnci nechte vařit kysané zelí do měkkosti. Potřebujete cca 15 minut.

3. Zatím si na pánvi opékejte na másle nakrájenou cibuli a česnek.

4. Ve vhodné míse pak smíchejte mouku, vejce, uvařené zelí, cibuli a česnek. Přidejte majoránku, sůl a pepř podle chuti.

5. Směs důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Pokud se vám zdá příliš husté, můžete přidat trochu vody.

6. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, aby se placky nepřichytily. Lžící placky nabírejte ze směsi a pokládejte na pánvi. Placky musí být asi půl centimetru vysoké.

7. Pečte placky na středním ohni asi 3-4 minuty na každé straně, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

8. Hotové placky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje.

Vaše zelné placky jsou hotové a připraveny k podávání. Můžete je podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samostatné lehké jídlo. Dobrou chuť!

Podávání a tipy na servírování

Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, určitě jste již ochutnali zelné placky. Tyto chutné a syté placky jsou ideální jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k masu či polévkám. V tomto článku vám přinášíme recept na zelné placky a také několik užitečných tipů na servírování.

Recept na zelné placky:

Ingredience:

- 500g kysaného zelí

- 250g hladké mouky

- 2 vajíčka

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- 1 lžíce majoránky

- sůl, pepř

- olej na smažení

Postup:

1. Kysané zelí nakrájejte na tenké proužky a osolte. Nechte louhovat asi 10 minut.

2. Mezitím nakrájejte cibuli a česnek na drobné kousky.

3. Smíchejte mouku, vejce, majoránku, cibuli a česnek. Přidejte i sůl a pepř podle chuti.

4. Přidejte nakysané zelí a promíchejte.

5. Rozpálte olej na pánvi a na středním ohni smažte placky po obou stranách, dokud nebudou zlatavé.

Tipy na servírování:

- Podávejte zelné placky teplé, nejlépe ihned po uvaření.

- K plackám se hodí kyselá smetana nebo tatarská omáčka.

- Pokud si chcete vychutnat zelné placky jako hlavní jídlo, podávejte je s bramborovou kaší nebo rýží.

- Pokud jsou zelné placky přílohou, servírujte je ke kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu masu.

Doufáme, že vám náš recept na zelné placky a tipy na servírování pomohou při přípravě tradičního českého jídla. Dobrou chuť!

Závěr

Doufáme, že jste si užili náš článek plný tipů a triků na přípravu nejrůznějších jídel. Než se však rozloučíme, rádi bychom vám představili jednoduchý recept na zelné placky.

Budete potřebovat:

- 500g nastrouhaného zelí

- 2 stroužky česneku

- 2 vejce

- 100g hrubé mouky

- 1 lžička kmínu

- sůl a pepř podle chuti

- olej na smažení

Postup:

1. Nastrouhané zelí vysolíme a necháme pár minut odstát, aby se uvolnila voda. Poté ho důkladně vymačkáme.

2. Česnek prolisujeme a smícháme s vejci, moukou a kmínem.

3. Přidáme vymačkané zelí a promícháme.

4. Na pánvi rozehřejeme olej a pomocí lžíce placky tvarujeme a smažíme z obou stran do zlatova.

5. Hotové zelné placky můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.

Doufáme, že vás tento recept inspiroval a že si doma vyzkoušíte připravit ty nejchutnější zelné placky. Přejeme vám dobrou chuť!

Publikováno: 16. 03. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje