Švestkový koláč s mákem: Neodolatelný recept na sladkou chuťovku!

Švestkový Koláč S Mákem

Vítejte u receptu na lahodný švestkový koláč s mákem! Tento tradiční dezert je oblíbený po celé České republice a jeho chuť milují lidé všech věkových kategorií. Sledujte nás a naučte se, jak připravit tento úžasný koláč s křupavým těstem, sladkou plní a nadýchanou polevou. Připraveni? Započněme!

Seznam ingrediencí

Seznam ingrediencí pro švestkový koláč s mákem:

- 250 g hrubé mouky

- 100 g máku

- 150 g cukru

- 2 vejce

- 1 vanilkový cukr

- 150 g másla

- 1 prášek do pečiva

- špetka soli

- 500 g švestek (oloupaných a nakrájených na poloviny)

Dobrou chuť!

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta pro švestkový koláč s mákem:

1. Smíchejte ve velké míse 300 g hladké mouky, 150 g mletého máku, 100 g cukru a špetku soli.

2. Přidejte 150 g měkkého másla a hněťte, dokud nevznikne drobenka.

3. Rozmíchejte 1 vejce a 2 žloutky a postupně je vmíchejte do směsi suchých ingrediencí.

4. Postupně přilévejte asi 50 ml mléka, dokud nevznikne jednotné těsto.

5. Těsto zakryjte potravinovou fólií a nechte ho odpočinout v lednici asi na hodinu.

Toto těsto můžete použít pro přípravu švestkového koláče s mákem takto:

6. Troubu zahřejte na 180 stupňů Celsia.

7. Vyklopte těsto na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujte z něj okraje kolem plechu.

8. Na těsto rozprostřete vrstvu švestek (asi 500 g), které jste předtím omyli, rozpůlili a zbavili jádřinců.

9. Posypte vrstvou cukru (asi 50-70 g) a polijte citronovou šťávou.

10. Pečte asi 30-35 minut, dokud těsto nezhnědne a švestky nezměknou.

Nyní můžete s chutí ochutnat skvělý švestkový koláč s mákem!

Postup přípravy náplně

Postup přípravy náplně pro švestkový koláč s mákem:

1. Na začátku si připravte švestky a nechte je okapat.

2. V hrnci smíchejte mléko, mák, cukr a vanilkový cukr a pomalu vařte asi 15-20 minut, dokud směs nedosáhne hustoty pudingu.

3. Do hotového máku vmíchejte rozmixované švestky.

4. Náplň máslovým těstem rozetřete na plech a potom rozložte náplň z máku se švestkami po vrstvách.

5. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25-30 minut, dokud koláč nezhnědne.

6. Koláč nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte s oblíbenou zmrzlinou nebo šlehačkou. Dobrou chuť!

Sestavení koláče

"Krásný a chutný švestkový koláč s mákem - zde je krok za krokem návod na to, jak ho sestavit!"

Pečení

Pečení: Jak připravit lahodný švestkový koláč s mákem

Pokud hledáte skvělý recept na sladkou pochoutku, určitě si vyzkoušejte náš jednoduchý švestkový koláč s mákem. S těstem krásně chutnají řezané švestky, které se perfektně doplňují se sladkou náplní z mletého máku. A jak na to? Podívejme se na postup krok za krokem.

Co budete potřebovat:

- 500 g hrubé mouky

- 250 g másla

- 150 g cukru

- 1 vejce

- 2 žloutky

- 1 lžička soli

- 1 vanilkový cukr

- špetka skořice

- 1 kg švestek

- 200 g mletého máku

- 100 g cukru moučka

- citronová kůra (podle chuti)

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto. Smícháme hrubou mouku s cukrem, solí, vanilkovým cukrem a skořicí. Přidáme vejce a žloutky a nakonec i máslo rozpuštěné v horké vodě.

2. Vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout zhruba půl hodiny v lednici.

3. Mezitím si umyjeme švestky, zbavíme je pecek a nakrájíme na čtvrtky. Nalijeme trochu vody a necháme krátce provařit.

4. Do uvařených švestek přidáme cukr moučka a citronovou kůru, zamícháme a odstavíme z ohně.

5. Na pomoučeném válci vyválíme těsto na velikost plechu.

6. Těsto přeneseme do plechu, přidáme mák jako náplň a navrch rozložíme uvařené švestky s cukrem moučka a citronovou kůrou.

7. Vše dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia po dobu 30-40 minut.

A hotovo! Můžete podávat teplý nebo studený s kopečkem šlehačky na vrcholu pro dokonalou chuťovou harmonii. Bon appétit!

Tip na servírování

Tip na servírování švestkového koláče s mákem:

Nakrájejte švestky na tenké plátky a položte je po obvodu talíře jako ozdobu. Na střed talíře dejte kousek čerstvého másla a posypte ho mletým mákem. Nakonec přidejte plátek koláče a posypte ho moučkovým cukrem nebo skořicí podle chuti. Podávejte s kvalitním čajem nebo kávou, ať si chuťově vychutnáte každý kousek tohoto lahodného koláče. Dobrou chuť!

Závěr: Doufáme, že náš recept na švestkový koláč s mákem vám chutnal a že ho budete rádi připravovat opakovaně. Tento tradiční koláč je ideální na podzimní období, kdy jsou švestky plné chuti a sladkosti. Pokud máte chuť na další sladké pokrmy, zkuste náš recept na ovocný knedlík nebo čokoládový dort. Přejeme vám mnoho radosti při vaření a pečení!

Publikováno: 22. 07. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Tereza Sobotková

Tagy: švestkový koláč s mákem | recept na koláč