Šťavnatá a jednoduchá hrnková buchta: recept, který vás okouzlí!

Hrnkova Buchta

Vítejte u receptu na výbornou hrnkovou buchtu! Tato sladká pochoutka je oblíbená nejen v České republice, ale i po celém světě. S naším jednoduchým a snadno připravitelným receptem se i vy můžete stát šikovným kuchařem a překvapit své blízké tímto lahodným dezertem. Připravte si hrnky, nástroje a ingredience a zahajte s námi úspěšnou cestu k dokonalému výsledku!

Seznam ingrediencí

Seznam ingrediencí pro přípravu hrnkové buchty:

- 2 hrnky hladké mouky

- 1 hrnek cukru

- 3 vejce

- 1/2 hrnku oleje

- 1 vanilkový cukr

- 1 prášek do pečiva

- špetka soli

- citronová kůra (dle chuti)

Dále budete potřebovat:

- máslo nebo olej na vymazání formy

- trochu mouky na vysypání formy

Připravte si také troubu vyhřátou na 180°C.

Postup:

Postup:

1. Nejprve si připravte hrníčky a vymažte je máslem.

2. Smíchejte ve větší míse mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

3. Přidejte vejce, olej a mléko a důkladně promíchejte.

4. Nalijte směs do hrníčků tak, aby byly naplněny zhruba ze ¾.

5. Vložte hrníčky do mikrovlnné trouby a zapněte ji na plný výkon po dobu 5 - 6 minut.

6. Po upečení nechte buchty chvíli vychladnout a poté je můžete podávat s polévkou z čerstvého ovoce nebo ovocnou polevou.

7. Dobrou chuť!

a) Příprava těsta

Příprava těsta pro hrnkovou buchtu je velmi jednoduchá. Budete potřebovat hrnek nebo šálek jako měřidlo pro ingredience a míchací mísu.

1. V hrnku smíchejte 2 hrnky hladké mouky s 2 lžičkami prášku do pečiva.

2. Přidejte polovinu hrnku cukru a 1 vanilkový cukr.

3. Rozpusťte 150 gramů másla a přidejte ho k suchým ingrediencím spolu s 3 vejci a půlkou hrnku mléka.

4. Směs důkladně promíchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto bez hrudek.

5. Nalijte těsto do vymazaného a moukou posypaného pekáče a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu asi 40-50 minut.

A to je náš recept na lahodnou hrnkovou buchtu!

b) Příprava náplně

Pro přípravu náplně hrnkové buchty budete potřebovat:

- 500g jablečného kompotu

- 2 lžíce cukru

- 1 lžička skořice

- špetka mletého hřebíčku

Postup:

1. V hrnci smíchejte jablečný kompot, cukr, skořici a hřebíček.

2. Za stálého míchání vařte směs na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhustne.

3. Nechte směs vychladnout.

Náplň je hotová a můžete ji použít pro přípravu hrnkové buchty.

c) Spojení těsta s náplní

Při výrobě hrnkové buchty je spojení těsta s náplní klíčovým krokem k dosažení dokonalé chuti. Doporučujeme tedy pečlivě sledovat následující postup, aby vaše hrnková buchta byla nejenom krásná na pohled, ale hlavně skvěle chutnala.

1. Nejprve připravte těsto podle receptu a rozdělte ho na polovinu.

2. Následně připravte náplň podle receptu a rozmístěte ji na jednu polovinu těsta.

3. Poté zaklopte druhou polovinu těsta a pevně spojte okraje dohromady.

4. Hotovou buchtu dejte péct podle receptu.

Důsledné dodržení tohoto postupu zajistí, že se bude vaše hrnková buchta skládat z ideálního poměru mezi těstem a náplní, což v konečnosti ovlivní i její chuť.

d) Pečení

D) Pečení:

Po přípravě těsta a nalití do formy se hrnková buchta peče v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 30-40 minut, dokud není pečená a zlatavá. Nechte vychladnout a poté můžete podávat s oblíbenou polevou nebo ovocem. Bon appétit!

Tipy a triky

Tipy a triky pro dokonalou hrnkovou buchtu:

- Pokud nemáte k dispozici hrnky s přesnými rozměry, můžete je nahradit standardními skleničkami. Pro 250 ml hrnek zvolte sklenici o objemu 1/2 litru.

- Předem si pečlivě odvažte všechny ingredience, aby byla buchta povedená a nebyla suchá ani tuhá.

- Použijte kvalitní ingredience - čerstvé vejce, pravý vanilkový extrakt a kvalitní mouku.

- Při míchání těsta dejte pozor na to, aby se všechny suroviny dobře spojily a nezůstaly žádné hrudky.

- Pokud máte doma malou pečící troubu, umístěte formu s těstem na střední úroveň a pečte déle než u velké trouby, obvykle asi o 5 - 10 minut více.

- Po vyndání z trouby nechte buchtu trochu vychladnout ve formě před jejím vyklopením na talíř.

S těmito tipy určitě vaše hrnková buchta uspěje! Bon appétit!

Závěr: Hrnková buchta je skvělou volbou pro ty, kteří hledají snadný a chutný dezert. Sledováním našeho receptu jste připraveni na úspěch. Přejeme vám dobrou chuť!

Publikováno: 04. 04. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Kateřina Krajnová

Tagy: hrnkova buchta | recept na vaření