Sladká chuť léta: Recept na dokonalý meruňkový koláč pro každou příležitost
"Otevři si chuťové pohárky s naším meruňkovým koláčem! V tomto úvodu ti přineseme všechny potřebné informace o tomto sladkém pečivu plněném šťavnatými meruňkami a nadýchanou vrstvou těsta. Dozvíš se, jak správně připravit tento tradiční dezert a co udělat, aby ti každý kousek perfektně chutnal. Připrav se na smyslnou jízdu ochutnávkami!"
Seznam surovin
Podnadpis "Seznam surovin" pro meruňkový koláč:
Následující suroviny budete potřebovat k přípravě vynikajícího meruňkového koláče:
- 250g hladké mouky
- 150g cukru krupice
- 125g másla
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- asi 500g meruněk na ozdobení
Toto množství má dostačující kapacitu pro vytvoření poctivého domácího koláče.
Postup přípravy těsta
Postup přípravy těsta pro meruňkový koláč je jednoduchý. Nejdříve si připravte všechny suroviny - 250g hladké mouky, 100g másla, 1 vejce, 50g cukru a špetku soli. Smíchejte mouku s máslem a promněte je mezi dlaněmi, dokud nevznikne drobivá směs. Poté přidáme vejce, cukr a sůl a umístíme do lednice na 30 minut.
Po půlhodině vyndáme těsto z lednice a rozdělíme ho na dvě poloviny. Jednu položku těsta rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a poté ji pokryjeme nasekanými meruňkami. Druhou polovinu těsta pak použijeme k pokrytí merunek jako vrstvy.
Koláč pak dejte péct do trouby na teplotu 180 stupňů Celsia po dobu asi 30 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout, následně ho můžete posypat práškovým cukrem nebo ozdobit kousky meruněk. A váš lahodný meruňkový koláč je hotov!
Příprava náplně
Příprava náplně pro meruňkový koláč je jednoduchá a rychlá. Začneme tím, že omyjeme a nakrájíme meruňky na malé kousky. Poté smícháme meruňky s cukrem a trochou hladké mouky. Tuto směs pak rozprostřeme do připraveného zákusu.
Je důležité dbát na to, aby byly meruňky opravdu zralé a sladké. Pokud jsou totiž příliš kyselé, mohou celý koláč zkazit. Doporučujeme také použít čerstvé meruňky namísto konzervovaných.
Jakmile je náplň hotová, můžeme ji nalít do předpřipravených formiček nebo plechu s těstem. Koláč pak stačí jen upéct a posypat práškovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou podle vašeho gusta.
Meruňkový koláč je ideálním dezertem pro letní období a jeho příprava není vůbec složitá. Užijte si ho sami nebo s rodinou u osvěžujícího nápoje!
Složení koláče
Složení koláče:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g meruněk
Popis přípravy:
1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
2. V míse smícháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne hladká hmota.
3. Přidáme postupně vejce a důkladně promícháme.
4. K hmotě vmícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli, dokud vznikne těsto.
5. Meruňky omyjeme, rozkrájíme na menší kousky a odstraníme z nich jádra.
6. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
7. Těsto rozprostřeme na plech a pokryjeme ho meruňkovými kousky.
8. Koláč pečeme asi 40 minut, dokud není zlatavý.
9. Po upečení necháme koláč vychladnout a podle chuti můžeme posypat cukrem nebo ozdobit šlehačkovou krémou.
Dobrou chuť!
Pečení a servírování
Pokud se chystáte upéct meruňkový koláč, je třeba pamatovat na několik věcí. Nejprve si pečlivě přečtěte recept a ujistěte se, že máte všechny potřebné ingredience. Poté si připravte pekáč, kde bude koláč péct. Je důležité ho dobře vymazat a vysypat strouhankou, aby se koláč nelepil.
Až budete mít hotové těsto a nakrájené meruňky, začněte sestavovat samotný koláč. Pamatujte na to, že meruňky by měly být rovnoměrně rozložené po celém povrchu. Když budete mít hotový koláč, dejte ho do trouby a pečte podle receptu.
Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a poté ho můžete servírovat. Ideální je posypat ho cukrem moučkou nebo podávat s lehkou šlehačkou. Nezapomeňte na ozdobení čerstvými meruňkami pro dokonalou prezentaci!
Tipy a triky
Tipy a triky pro dokonalý meruňkový koláč
Chystáte se upéct sladký meruňkový koláč a chcete, aby byl opravdu dokonalý? S několika jednoduchými tipy a triky můžete zaručit, že vaši hosté budou nadšeni.
- Použijte čerstvé meruňky: Pokud je to možné, použijte k výrobě koláče čerstvé meruňky. Tyto ovoce mají intenzivnější chuť než konzervované nebo mrazené varianty.
- Přidejte trochu citronové šťávy: Pro zvýraznění chuti meruněk přidejte do těsta trochu citronové šťávy. Tím také zabráníte tomu, aby se ovoce během pečení příliš podusilo.
- Nesolte těsto: Meruňky jsou dostatečně sladké samy o sobě, proto nepotřebují žádnou další sůl. Přidání soli by mohlo zkazit celkovou chuť koláče.
- Pečte na nízké teplotě: Meruňkový koláč se lehce může připálit, proto doporučujeme péct ho na nižší teplotě (např. 160 °C). Tak si budete jisti, že bude krásně zlatavý a dokonale propečený.
- Podávejte s šlehačkou: Pro dokonalé lahodné podání nezapomeňte na kopeček čerstvé šlehačky. Ta jemně zkombinuje chuť koláče a meruněk, zaručí lahodnou sladkost a zároveň celkově ozvláští chuť jedné z nejoblíbenějších pochoutek naší kuchyně.
Sledujte tyto rady a užijte si výborné meruňkové koláče plné chuti a radosti!
Závěr - Meruňkový koláč je lahodnou sladkou pochoutkou, která svým chuťovým zážitkem dokáže rozveselit nejedno podzimní odpoledne. Je to skvělá volba pro ty, kteří milují ovocné koláče plné vitamínů a přirozené chuti. Doufáme, že jste se s námi těšili na každou křupavou a sladkou kousku tohoto vynikajícího dezertu!
Publikováno: 17. 05. 2023
Kategorie: potraviny a nápoje