Křupavé kousky ráje: Naučte se připravit dokonalé croissanty doma!

Croissant Recept

Úvod k receptu na croissant

Croissant je nezaměnitelný francouzský pečivo, které se v poslední době těší velké oblibě i v České republice. Pokud chcete ochutnat tento lahodný křehký kousek, nemusíte nutně cestovat do Paříže. Stačí si jej připravit doma pomocí našeho jednoduchého a zaručeného receptu. S námi snadno a rychle zvládnete přípravu této delikatesy, která bude vaše chuťové pohárky rozmazlovat ještě dlouho potom, co ji sníte. Následující text vám krok za krokem popíše, jak na to.

Ingredience

Ingredience:

- 250 g hladké mouky

- 15 g droždí

- 50 g cukru

- 5 g soli

- 150 ml mléka

- 60 g měkkého másla

- 1 vejce

Toto jsou základní ingredience, které budete potřebovat na výrobu křupavých croissantů. Nyní si připravte nádobu a jdeme na to!

Postup

Postup pro přípravu croissantů:

1. Smíchejte 250 g hladké mouky, 40 g cukru a 1/2 lžičky soli v míse.

2. Přidávejte 150 ml mléka, 50 g másla a 20 g droždí postupně a hněťte těsto.

3. Nechte těsto kynout asi hodinu na teplém místě.

4. Vemte si zbylé máslo (100 g) a položte ho mezi dva kusy pečícího papíru.

5. Pomocí válečku rozválejte máslo do čtverce o velikosti asi 15x15 cm.

6. Tuto placku dejte na chladné místo, aby se ztuhla.

7. Nyní těsto rozválejte do obdélníku o rozměrech asi 30x15 cm.

8. Položte stuhlé máslo na jeden konec těsta a zbytek překládejte jako knihu - zakryje vložené máslo úplně.

9. Potom je potřeba provést několik skládání - dejte těsto do lednice na půl hodiny, pak ho opakujte ještě dvakrát (celkem provedete 3 skládání).

10.Poslední fází je vyválení tvaru croissantů - to nechte volnou fantazii, podle libosti můžete tvořit klasické placky, kruhy nebo rohlíčky.

11. Pečte ve vyhřáté troubě při 200 stupních celzija asi 15 minut, dokud croissanty nepřijmou krásnou zlatavou barvu.

12. Nechte chvilku vychladnout a pak můžete servírovat - buď samotné nebo s libovolnou náplní (např. šunka, sýr). Dobrou chuť!

Příprava těsta

Připravení dokonalých croissantů začíná správnou přípravou těsta. Naučte se, jak správně vytvořit těsto pro tyto lahodné pečivo, které Vás rozhodně nezklame.

Tvarování croissantů

Tvarování croissantů

Chcete-li si vychutnat dokonalé domácí croissanty, je důležité věnovat pozornost správnému tvarování. Následujte náš krok za krokem návod a vaše croissanty budou mít krásnou podobu i chuť!

Pečení

Pro podnadpis "Pečení" by mohl být následující text:

Začněte přípravou těsta a dejte mu čas na kynutí. Následně formujte croissants, pečte je a užijte si nepřehlédnutelnou chuť tohoto francouzského pečiva doma!

Tipy a triky

Pokud chcete, aby vaše croissanty vypadaly a chutnaly jako od profesionálního pekaře, zde je pár tipů a triků:

1. Použijte nejlepší ingredience - kvalitní máslo, čerstvé droždí a kvalitní mouku.

2. Věnujte pozornost teplotě - pro dokonalé kynutí těsta je důležité dodržet správnou teplotu.

3. Při úpravě těsta nešetřete časem - těsto musí být pečlivě vyváleno a složeno, aby mohlo správně kynout.

4. Při napařování pečiva použijte vroucí vodu s citronovou šťávou - to pomůže dosáhnout krásné zlaté barvy na povrchu croissantu.

S těmito jednoduchými tipy se vaše croissanty stanou dokonalým lahůdkou pro každou příležitost!

Pokud jste následoval/a krok za krokem tento croissant recept, měli byste být pyšní na svůj výsledek. Nyní se můžete těšit na dokonalé křupavé croissanty, které si můžete vychutnat sami nebo s vašimi blízkými. Přejeme vám příjemné ochutnávání a rádi vám nabídneme další skvělé recepty!

Publikováno: 01. 06. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Magdalena Vrbová

Tagy: croissant recept | recept