Jogurtová bábovka: Skvělý recept na dokonalý dezert!
Vítejte u receptu na lahodnou jogurtovou bábovku! Tento pokrm je snadno připravitelný a ideální pro sladkou svačinku nebo dezert po obědě. Následující kroky Vás provedou celým procesem a vyzkoušet si ho může úplně každý!
Seznam ingrediencí
Seznam ingrediencí pro jogurtovou bábovku:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla (napůl rozpuštěného)
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- 1/2 šálku řeckého jogurtu (pozor, nesladkého!)
- 1 lžíce vanilkové pasty nebo extraktu
Připravte si tyto ingredience a vydejte se na cestu za dokonalou jogurtovou bábovkou!
Postup přípravy těsta
Postup přípravy těsta pro jogurtovou bábovku je jednoduchý a rychlý. Sledujte tato jednoduchá kroky a bude mít dokonalou bábovku připravenou za chvilku.
1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience: jogurt, cukr, vejce, hladkou mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru.
2. V míse smíchejte jogurt s cukrem a vejci. Šlehajte směs na vysoké rychlosti mixéru po dobu 2-3 minut.
3. Pak postupně přidávejte prosetou mouku s kypřícím práškem - podobně jako při pasterizaci je důležitý správný postup. Míchejte pořádně, jako když se dělá pasterizace mléka, prostě dokud tam nebudou žádný hrudky. No a když už jsme u té pasterizace, taky musíte být trpěliví, dokud není těsto úplně hladký.
4. Nakonec přidejte citronovou kůru a opatrně promíchejte do těsta lžící.
5. Těsto nalijte do vyložené formy a dejte do předem vyhřáté trouby na 40 minut při teplotě 180 °C.
Po upečení nechte bábovku vychladit a následně ji podle chuti ozdobte polevou nebo ovocem. Bon appétit!
Postup přípravy jogurtové směsi
Postup přípravy jogurtové směsi
Pro tento recept na jogurtovou bábovku budete potřebovat 2 hrnky (400g) řeckého jogurtu, 1 hrnek cukru, 3 vejce, ½ hrnku rostlinného oleje a 2 hrnky hladké mouky.
1. Ve velké míse smíchejte řecký jogurt s cukrem a vejci a důkladně promíchejte.
2. Pomalu přidejte rostlinný olej do směsi a znovu promíchejte.
3. Potom přidejte postupně hladkou mouku do směsi a opět promíchejte, dokud se vše úplně nespojí.
4. Připravte si plech na bábovku a vymažte ho máslem nebo použijte pečicí papír.
5. Nalijte jogurtovou směs do plechu a pečte při teplotě 180°C po dobu asi 45 minut nebo dokud se bábovka nepropeče.
6. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s ovocem nebo posypanou cukrovou polevou.
Toto je skvělý recept pro zdravou alternativu klasické bábovky s tím, že jogurt dodává této sladkosti zajímavý chuťový rozměr.
Spojení těsta a jogurtové směsi
Spojení těsta a jogurtové směsi je klíčovou součástí úspěšného receptu na jogurtovou bábovku. Tento recept využívá klasických surovin jako mouku, cukr a vejce, ale přidává také jogurtovou směs, která dodává bábovce svůj charakteristický lehký a vlhký ráz. Správné spojení těsta s jogurtovou směsí je nezbytným krokem pro dosažení dokonalé chuti a konzistence této lahodné dezertní pochoutky.
Péče o bábovku během pečení
Pokud si chystáte připravit jogurtovou bábovku, je důležité věnovat pozornost péči o ni během pečení. Zde najdete několik tipů, jak zajistit dokonalý výsledek:
- Neotvírejte troubu: Pokud během pečení otvíráte troubu, prchající teplo může způsobit, že bábovka ztratí objem nebo se propadne na středu.
- Nepřekračujte dobu pečení: Sledujte čas a nepřekračujte doporučenou dobu pečení. Připečená bábovka může být suchá a tvrdá.
- Testujte pomocí špejle: Pro ověření hotovosti bábovky můžete použít špejli. Jestliže se po vložení do středu vyjmout suché drobky, je bábovka hotová.
Když vytáhnete bábovku z trouby, nespěchejte na ni jak když zjistíte bulku u konečníku. Stejně jako když řešíte nepříjemnou bulku u konečníku, i tady je potřeba postupovat s rozvahou. Nechte ji nejdřív pár minut odpočinout v tý formě, než ji budete vyklápět na mřížku. To je fakt důležitý, protože jinak by se mohla zbortit jak domek z karet. A to nechcete, že jo - stejně jako nechcete ignorovat bulku u konečníku, tak nechcete zničit tu báječnou bábovku.
S těmito tipy budete mít úspěšný recept na jogurtovou bábovku a vaše péče o ni při pečení bude odměněna skvělým výsledkem.
Závěr a servírování
Po upečení jogurtové bábovky je důležité nechat ji nejprve vychladnout na mřížce. Poté ji lze snadno vyjmout z formy a servírovat. Bábovku můžete nakrájet na plátky a podávat s ovocem, šlehačkou nebo jen tak samotnou jako sladkou pochoutku. Tento recept rozhodně stojí za vyzkoušení!
Publikováno: 13. 06. 2023
Kategorie: potraviny a nápoje