Jogurtová bábovka: Skvělý recept na dokonalý dezert!

Jogurtová Bábovka

Vítejte u receptu na lahodnou jogurtovou bábovku! Tento pokrm je snadno připravitelný a ideální pro sladkou svačinku nebo dezert po obědě. Následující kroky Vás provedou celým procesem a vyzkoušet si ho může úplně každý!

Seznam ingrediencí

Seznam ingrediencí pro jogurtovou bábovku:

- 1 a 1/2 šálku hladké mouky

- 2 lžičky prášku do pečiva

- 1/2 lžičky soli

- 1/2 šálku másla (napůl rozpuštěného)

- 1 šálek cukru

- 2 vejce

- 1/2 šálku řeckého jogurtu (pozor, nesladkého!)

- 1 lžíce vanilkové pasty nebo extraktu

Připravte si tyto ingredience a vydejte se na cestu za dokonalou jogurtovou bábovkou!

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta pro jogurtovou bábovku je jednoduchý a rychlý. Sledujte tato jednoduchá kroky a bude mít dokonalou bábovku připravenou za chvilku.

1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience: jogurt, cukr, vejce, hladkou mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru.

2. V míse smíchejte jogurt s cukrem a vejci. Šlehajte směs na vysoké rychlosti mixéru po dobu 2-3 minut.

3. Potom postupně vmíchávejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Míchejte tak dlouho, dokud nebude směs hladká bez hrudek.

4. Nakonec přidejte citronovou kůru a opatrně promíchejte do těsta lžící.

5. Těsto nalijte do vyložené formy a dejte do předem vyhřáté trouby na 40 minut při teplotě 180 °C.

Po upečení nechte bábovku vychladit a následně ji podle chuti ozdobte polevou nebo ovocem. Bon appétit!

Postup přípravy jogurtové směsi

Postup přípravy jogurtové směsi

Pro tento recept na jogurtovou bábovku budete potřebovat 2 hrnky (400g) řeckého jogurtu, 1 hrnek cukru, 3 vejce, ½ hrnku rostlinného oleje a 2 hrnky hladké mouky.

1. Ve velké míse smíchejte řecký jogurt s cukrem a vejci a důkladně promíchejte.

2. Pomalu přidejte rostlinný olej do směsi a znovu promíchejte.

3. Potom přidejte postupně hladkou mouku do směsi a opět promíchejte, dokud se vše úplně nespojí.

4. Připravte si plech na bábovku a vymažte ho máslem nebo použijte pečicí papír.

5. Nalijte jogurtovou směs do plechu a pečte při teplotě 180°C po dobu asi 45 minut nebo dokud se bábovka nepropeče.

6. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s ovocem nebo posypanou cukrovou polevou.

Toto je skvělý recept pro zdravou alternativu klasické bábovky s tím, že jogurt dodává této sladkosti zajímavý chuťový rozměr.

Spojení těsta a jogurtové směsi

Spojení těsta a jogurtové směsi je klíčovou součástí úspěšného receptu na jogurtovou bábovku. Tento recept využívá klasických surovin jako mouku, cukr a vejce, ale přidává také jogurtovou směs, která dodává bábovce svůj charakteristický lehký a vlhký ráz. Správné spojení těsta s jogurtovou směsí je nezbytným krokem pro dosažení dokonalé chuti a konzistence této lahodné dezertní pochoutky.

Péče o bábovku během pečení

Pokud si chystáte připravit jogurtovou bábovku, je důležité věnovat pozornost péči o ni během pečení. Zde najdete několik tipů, jak zajistit dokonalý výsledek:

- Neotvírejte troubu: Pokud během pečení otvíráte troubu, prchající teplo může způsobit, že bábovka ztratí objem nebo se propadne na středu.

- Nepřekračujte dobu pečení: Sledujte čas a nepřekračujte doporučenou dobu pečení. Připečená bábovka může být suchá a tvrdá.

- Testujte pomocí špejle: Pro ověření hotovosti bábovky můžete použít špejli. Jestliže se po vložení do středu vyjmout suché drobky, je bábovka hotová.

- Chladněte postupně: Po vytažení z trouby nechte bábovku nejdříve chladnout v misce po dobu několika minut a teprve poté ji vyklopte na mřížku. Tak se zabrání jejímu propadnutí.

S těmito tipy budete mít úspěšný recept na jogurtovou bábovku a vaše péče o ni při pečení bude odměněna skvělým výsledkem.

Závěr a servírování

Po upečení jogurtové bábovky je důležité nechat ji nejprve vychladnout na mřížce. Poté ji lze snadno vyjmout z formy a servírovat. Bábovku můžete nakrájet na plátky a podávat s ovocem, šlehačkou nebo jen tak samotnou jako sladkou pochoutku. Tento recept rozhodně stojí za vyzkoušení!

Publikováno: 13. 06. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Kateřina Krajnová

Tagy: jogurtová bábovka | recept