Chutná a zdravá mrkvová polévka: Skvělý recept pro jídlo a nápoje

Mrkvová Polévka

Mrkvová polévka je oblíbeným jídlem, které si můžete vychutnat jak v chladných zimních dnech, tak i během teplých letních měsíců. Je to nejen chutné, ale také zdravé jídlo plné živin a vitamínů. Mrkev je bohatá na betakaroten, který podporuje zdraví očí a imunitního systému. Tato polévka je snadno připravitelná a její chuť lze upravit dle vašich preferencí. Připravte se na jedinečnou kombinaci chuti a zdraví s tímto skvělým receptem na mrkvovou polévku!

Příprava a ingredience

Pro přípravu chutné a zdravé mrkvové polévky budete potřebovat následující ingredience:

- 500 g čerstvých mrkví

- 1 cibuli

- 2 stroužky česneku

- 1 bramboru

- 1 l zeleninového vývaru

- 2 lžíce olivového oleje

- Sůl a pepř podle chuti

Mrkve omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Bramboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce restujte. Poté přidejte nakrájené mrkve a brambory. Osolte, opepřete a nechte chvíli restovat.

Nalijte zeleninový vývar do hrnce s mrkvemi a bramborami. Přiveďte k varu, snižte teplotu na střední stupeň a vařte asi 20 minut, dokud se zelenina změkčí.

Hotovou polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo šťouchadla na brambory, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Případně můžete polévku přecedit přes sítko, pokud preferujete jemnější texturu.

Polévku dochuťte solí a pepřem podle své chuti. Podávejte teplou s čerstvým chlebem nebo krutony. Dobrou chuť!

Krok za krokem: Jak uvařit mrkvovou polévku

1. Nejprve oloupejte a nakrájejte 4 středně velké mrkve na kolečka.

2. Do hrnce přidejte 2 lžíce olivového oleje a rozehřejte na střední teplotu.

3. Přidejte nakrájené mrkve do hrnce a osmahněte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou.

4. Přidejte 1 cibuli nakrájenou na kostičky a 2 stroužky česneku nasekané na drobno. Smažte dalších 2 minuty.

5. Přidejte 1 l zeleninového vývaru a přiveďte k varu.

6. Přidáme 1 lžičku mletého kmínu, sůl a pepř podle chuti.

7. Vaříme polévku na mírném ohni asi 20 minut, dokud se mrkve nezměknou.

8. Poté použijeme mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence.

9. Vraťte polévku zpět do hrnce a přiveďte k varu.

10. Podávejte horkou s čerstvými bylinkami jako petržel nebo koriandr.

Tímto jednoduchým postupem si můžete vychutnat chutnou a zdravou mrkvovou polévku doma.

Varianty a přizpůsobení receptu

Mrkvová polévka je skvělým receptem, který lze snadno upravit podle vašich preferencí. Můžete přidat další zeleninu, jako například brambory nebo celer, pro větší rozmanitost chutí. Pokud preferujete silnější chuť, můžete do polévky přidat koření jako koriandr nebo kmín. Pro vegany a vegetariány lze použít rostlinné mléko místo smetany nebo mléka. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do polévky přidat červený pepř nebo chilli papričky. Možnosti úprav jsou téměř nekonečné, takže si s receptem pohrajte a vytvořte si svou vlastní verzi této chutné mrkvové polévky.

Zdravotní výhody mrkvové polévky

Zdravotní výhody mrkvové polévky jsou mnohostranné. Mrkev je bohatá na vitamín A, který je důležitý pro zrak a zdraví kůže. Obsahuje také vitamíny C, E a K, které posilují imunitní systém a pomáhají předcházet oxidativnímu stresu. Dále obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a udržuje střevní mikroflóru v rovnováze. Mrkvová polévka je také nízkokalorická a nasycuje na delší dobu, což může pomoci při redukci hmotnosti. Navíc obsahuje minerální látky jako draslík, železo a hořčík, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla. Konzumace mrkvové polévky přináší tedy nejen chutnou lahůdku, ale také prospěch pro zdraví vašeho těla.

Tipy na servírování a doplňky

Při servírování mrkvové polévky můžete vyzkoušet několik zajímavých doplňků. Například můžete přidat nastrouhaný čerstvý kopr nebo petrželku pro osvěžující chuť a atraktivní vzhled. Další možností je přidat do polévky lžičku zakysané smetany, která dodá jemnou krémovost. Pokud preferujete pikantní chuť, zkuste přidat trochu červené papriky nebo chilli papričky. Pro větší sytost můžete do polévky přidat kousek chleba nebo plátek sýra. Nezapomeňte také na ozdobu talíře – například lístek kopru nebo petržele dodají polévce elegantní vzhled. Experimentujte a objevte svou oblíbenou kombinaci!

Závěrem lze konstatovat, že mrkvová polévka je skvělou volbou pro všechny milovníky chutného a zdravého jídla. Její příprava je jednoduchá a rychlá, a přitom nabízí mnoho možností úpravy dle vlastních preferencí. Mrkvová polévka navíc přináší řadu zdravotních výhod, jako jsou posílení imunitního systému, podpora zdravého trávení a dodání důležitých živin do těla. Doporučujeme vyzkoušet tento recept a nechat se unést jeho lahodnou chuťou. Přejeme dobrou chuť!

Publikováno: 08. 11. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Tereza Sobotková

Tagy: mrkvová polévka | polévka z mrkve