Bagel - kruhové pečivo s dírou, které vás okouzlí svým chuťovým dobrodružstvím

Bagel

Úvodní informace o bagelu

Bagel je oblíbené pečivo pocházející z židovské kuchyně, které má charakteristický tvar kruhu s dírou uprostřed. Tento chutný vdoleček se tradičně podává s pažitkovým máslem nebo krémovým sýrem a čerstvou zeleninou. O bagelu se říká, že jej lze sníst kdykoliv během dne jako rychlou svačinku nebo dokonce celkové jídlo. Pokud jste si dosud nikdy bagel neochutnali, nenechte si ujít tuhle lahůdku!

Historie bagelu

Historie bagelu sahá až do 17. století, kdy byl poprvé připraven židovskými pekaři v Polsku. Původně se bagely nazývaly "obwarzanki" a vyráběly se z pšeničné mouky s malým množstvím cukru, soli a droždí.

Bagel rychle získal popularitu díky svému jednoduchému, ale lahodnému chuti a dlouhé trvanlivosti. V průběhu let se recept na bagel vyvíjel a zahrnoval i další ingredience jako sýr nebo cibuli.

V USA se bagely staly velmi populárními v 20. století, zejména díky přistěhovalcům z Polska a židovských komunit. Dnes jsou bagely oblíbeným snídaněmi nebo rychlým občerstvením po celém světě.

Je zajímavé si uvědomit, že kruhová díra uprostřed bagelu má praktický účel - usnadňuje jeho manipulaci během pečení i konzumace. A tak je historie bagelu plná tradice i praktických řešení pro každodenní život!

Jak se bagel peče

Pokud máte chuť si pochutnat na kvalitním bagelu, můžete si ho jednoduše upéct doma. Postupujte podle následujícího receptu:

1. Nejprve si připravte těsto z 500 g hladké mouky, 1 lžičky soli, 1 lžičky cukru a 25 g droždí rozpuštěného v 250 ml vlažné vody. Těsto dobře propracujte rukou nebo pomocí robotu.

2. Vzniklé těsto nakrájejte na 12 stejně velkých dílů a každý z nich vyválejte do válečku o délce asi 20 cm.

3. Nyní se dostaneme ke klasickému tvarování bagelů - vezměte jeden váleček a obejmoute ho kolem prstu tak, aby se oba konce překryly. Poté oba konce pevně spojte a utáhněte tak, abyste vytvořili uzlík.

4. Uzlíčky nechte odpočinout asi hodinu na plechu s papírem na pečení.

5. Mezitím si můžete připravit potřebné ingredience pro ochucení bagelů - například sezamová semínka, mák nebo sůl.

6. Po hodině odpočinku namočte každý uzlíček na pár sekund do vroucí vody s lžičkou soli. Poté přendejte na plech a posypte ochucením podle vašeho gusta.

7. Pečte bagely v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Podávejte teplé nebo i studené s oblíbeným nábelkovým krémem či máslem.

A tak si můžete snadno užít klasickou chuť bagelu i doma!

Různé druhy bagelů

Různé druhy bagelů

Bagel je oblíbeným kruhovým pečivem s dírou uprostřed, které pochází z židovské kuchyně. Jeho oblíbenost se rozšířila do celého světa a vzniklo mnoho variant tohoto lahodného pečiva. V této sekci najdete popis nejpopulárnějších druhů bagelů, které si můžete užít na snídani, oběd či večeři. Od tradičního slaného bagelu s makem přes sladké varianty až po exotickou kombinaci různých ingrediencí - všichni milovníci pečiva si zde přijdou na své!

Jak se bagel podává

Bagel se podává různými způsoby v závislosti na místě původu a preferencích jednotlivých lidí. V Čechách se bagel často podává rozkrojený na poloviny s máslem, sýrem nebo šunkou a salátem jako plnohodnotná snídaně nebo lehký oběd. V USA se bagel běžně podává s krémovým sýrem (tzv. cream cheese), lososem, pastrami nebo dalším masem a zeleninovou přílohou jako snídaňové jídlo nebo rychlý občerstvení kdykoliv během dne. V Izraeli je populární podobu bagelu s humusem nebo tahinovou omáčkou, zatímco v Kanadě je bagel často používán v sendvičích se slaninou, vejcem a sýrem. Neexistuje tedy univerzální způsob, jak by se měl bagel podávat - zkuste si najít ten svůj oblíbený!

Bagel v gastronomii

Bagel se stal populárním kruhovým pečivem v gastronomii po celém světě. Jeho charakteristickou díru uprostřed je možné naplnit nejrůznějšími ingrediencemi, což jej činí ideálním základem pro různá sendviče a občerstvení. Bagely se tradičně vaří ve slané vodě, což jim dodává unikátní chuť a strukturu, kterou těžko nahradíte jiným druhem pečiva. V posledních letech zaznamenal bagel také velký nárůst popularity v bezlepkové a veganské variantě, takže se stává dostupným i pro lidi s různými dietními omezeními.

Bagel v kultuře

Bagel v kultuře: Nejpopulárnější typ pečiva, který změnil naše stravovací návyky.

Recept na domácí bagel

Recept na domácí bagel

Pokud máte rádi kvalitní pečivo, určitě si oblíbíte i bagely! Ty jsou výborné jak samotné, tak například s nějakým dipem nebo plátky masa. A co je nejlepší? Domácí bagel je mnohem chutnější než ten kupovaný! Stačí se držet správného postupu a během chvíle si můžete pochutnat na svém vlastním kruhovém pečivu.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky

- 1 sáček suchého droždí (7 g)

- 1/2 l mléka

- 50 g cukru

- 2 lžičky soli

- 1 vejce (na potření)

- sezamová semínka na posypání

Postup:

1. Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl ve velké míse.

2. Ohřejte mléko do teploty kolem 38 stupňů Celsia. Přidejte ho postupně k suchým ingrediencím a hněťte těsto asi deset minut.

3. Těsto nechte vykynout dvakrát svůj objem - trvá to asi hodinu a půl.

4. Po dokončení kynutí rozdělte těsto na osm stejných částí - každou z nich rukou utvořte do podoby kruhu s dírou uprostřed.

5. Přiveďte vodu k varu a vařte každý bagel po jednom asi minutu (nejlépe v nabídce do 2-3 ks) - následně je můžete nechat okapat.

6. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech s pečicím papírem. Vajíčko rozšlehejte vidličkou a potěřte jím každý bagel - posypte sezamovými semínky a dejte péct na 20 minut.

7. Hotové bagely nechte trochu vychladnout, navrstvěte je na sebe a přikryjte čistým hadrem nebo utěrkou - tím zabráníte tvrdnutí povrchu.

Máme tu pro vás dokonalý recept na domácí bagely! Stačí se držet postupu, vynechat žádnou důležitou ingredienci a užít si vynikající chuť tohoto oblíbeného kruhového pečiva. Dobrou chuť!

Tipy na oblíbené náplně do bagelu

Tipy na oblíbené náplně do bagelu:

Bagel je kruhové pečivo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Jeho charakteristická díra uprostřed usnadňuje jeho přípravu a nabízí spoustu možností na vlastní náplně. Pokud stále nevíte, co si dát do svého oblíbeného bagelu, tady jsou některé tipy na jeho nejlepší náplně:

1. Lososový bagel - losos, sýr a avokádo jsou skvělou kombinací pro tento druh sendviče.

2. Šunkový bagel - pro milovníky masa a sýra je toto spojením senzace.

3. Bagel s krémovým sýrem a okurkovými plátky - jednoduchost může být také lahodná!

4. Bagel se špenátem a vajíčkem - snadné a zdravé řešení pro každodenní snídani.

5. Veganský bagel se sójovou šunkou a humusem - pokud hledáte rostlinné alternativy.

Nyní víte, jak vytvořit perfektní náplň do vašeho oblíbeného bagelu!

Zajímavosti o bagelu

Zajímavosti o bagelu

Bagel je oblíbeným kruhovým pečivem s dírou uprostřed, které má svůj původ v židovské kuchyni. Tento tradiční pokrm získal svou popularitu nejen díky svému chutnému a nadýchanému těstu, ale také díky řadě zajímavých faktů a zajímavostí:

- Původně se bagely podávaly během židovských náboženských obřadů. Později se ale staly populárními po celém světě jako snídaňový pokrm nebo rychlá svačina.

- V New Yorku se nachází mnoho ikonických bagelových obchodů, které jsou známé po celém světě. Například legendární Bagels & Lox nebo Ess-A-Bagel.

- Existuje nespočet variant bagelů - od slaných přes sladké až po veganské a bezlepkové.

- V USA se každoročně koná soutěž "National Bagel Eating Contest", kde závodníci soutěží v tom, kdo sní co nejvíc bagelů během určitého časového limitu.

- Ve filmu "Kluk z Queens" si hlavní postava Arthur Spooner (hraje ho Jerry Stiller) proslulým způsobem objednává bagel - "Gimme a toasted everything bagel, scoop out the bread and top it with lox spread. And don't you dare skimp on the capers!" (Přeloženo: "Dej mi opečený všechno-bagel, vydlabej uvnitř a přidej na něj pomazánku z lososa. A nedoufej, že ušetříš na kaprách!").

- V Izraeli se často podává bagel s humusem nebo tahini omáčkou.

- Bagely jsou také oblíbené mezi sportovci, kteří je konzumují před zápasy jako rychlý zdroj energie.

Zkrátka, bagely jsou více než jen obyčejné kruhové pečivo - jsou to kulturní klenoty s bohatou historií a mnoha zajímavostmi.

Závěr a doporučení pro ochutnání bagelu.

Po ochutnání několika druhů bagelů jsme dospěli k závěru, že jednoznačným favoritem je slaný bagel s kousky uzeného lososa a krémovým sýrem. Pro milovníky sladkého bychom doporučili ovocný bagel s čerstvými jahodami a vanilkovou náplní. Pokud si chcete vyzkoušet tradiční kombinaci, nehetem překrojte čerstvý bagel napůl a potřete ho másl-em, na které nanesete plátek šunky a trochu syrového sýru. Bagely jsou skvělou volbou na snídani, oběd i večeři, takže se nebojte experimentovat a objevovat nové chuťové kombinace!

Publikováno: 11. 06. 2023

Kategorie: potraviny a nápoje

Autor: Magdalena Vrbová

Tagy: bagel | kruhový pečivo s dírou uprostřed